aflossen en weer oversluiten

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
23 juli 2014 19:31 paul van velsen
Stel, wij lossen onze aflossingvrije hypotheek, die nog 8 jaar loopt tegen 5.1% rente af, incl. de boete.
Kunnen wij dan daarna een nieuwe ong. even hoge , nieuwe hypotheek afluiten tegen de huidige aantrekkelijke
lage rente?
24 juli 2014 08:47 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Beste Paul,

Dat hangt er van af:

Als je bij je huidige hypotheekverstrekker blijft (wie is het? is ie voordelig?) en je betaalt de boeterente, dan mag je per direct kiezen voor een nieuwe rente (en rentevaste periode). Voorbeeld: je zit bij Rabobank en je betaalt je boeterente, dan mag je vervolgens zonder meer een nieuwe rente uit het lijstje kiezen, bijvoorbeeld 3,0% voor variabele rente. Dit geldt bij ALLE banken en dit wordt zonder meer geaccordeerd.

Stel, je vindt de rentes bij de Rabo helemaal niet gunstig (je ziet namelijk ook op onze site dat variabele rente 2,35% is of 10 jaar vaste rente voor 3,25% kan), en je wilt overstappen naar een ANDERE bank die WEL die gunstige rente heeft, dan krijg je toch met wat meer zaken te maken:

De nieuwe bank ziet jou als nieuwe hypotheekaanvrager en gaat jouw aanvraag beoordelen. Daarbij zijn wel wat zaken van belang:

-Hoeveel mag je lenen op basis van het huidige inkomen
-Hoeveel is de woning waard (je mag nooit meer lenen bij een nieuwe bank dan 104% van de waarde)
-Heb je geen BKR-problemen gehad

Oftewel: als je blijft zitten bij dezelfde bank, en je zou meer hebben geleend dan het huis waard is, en je zou bijvoorbeeld geen inkomen hebben op dit moment, dan maakt dat niet uit, want je zit al bij die bank en de hypotheek is er toch al. Als je dan boeterente betaalt en naar een lagere rente gaat verslechtert dat de positie van je huidige bank niet => ze zitten toch al "in het schuitje".

kun je met deze informatie uit de voeten?

succes!

Erik

24 juli 2014 13:31 paul van velsen
Dank voor uw reactie
Wij hebben idd een Rabo hypotheek van plm 84000 en een woz waarde woning van 459d. Wij zijn gepensioneerd en hebben een inkomen van plm 2850,- per maand. Geen bkr. Overstappen binnen Rabo zoals door u uitgelegd kan dus wel maar wellicht is het gunstiger om naar een andere bank over te stappen waarbij wij denken aan een 5 of 10 jaar hypotheek. Zoals ik het begrijp hoeven wij voor deze constructie niet ons eigen geld aan te wenden.
wij denken aan overstappen vanaf 1 jan. A.s. zodat wij eerst nog een max. aflossing van 16000,- kunnen doen. Wordt dit alles door u als verstandig beoordeeld?
Mvrgr.
paul
28 februari 2015 16:39 paul van velsen
Beste Erik
Nav uw antwoord hadden wij een gesprek met de Rabobank. Onze boeterente is zo hoog dat het voordeel van oversluiten geheel teniet wordt gedaan door deze boeterente. Meefinancieren is ook geen optie want daarmee wijzig je de voorwaarden en kost dit extra.
De waarheid zit in uw laatste alinea waarin u stelt: "als je boeterente betaalt en naar een lagere rente gaat dan verslechtert de positie van de bank niet." En tegelijkertijd verbetert het onze positie dus ook niet.

Het mooiste zou zijn als wij de kleine resthypotheek plus boeterente uit eigen middelen zouden kunnen financieren en vervolgens een nieuwe hypotheek konden afsluitern tegen de huidige marktrente en daarmee het bedrag weer terug zouden ontvangen op onze rekening. Maar zo mooi zal het wel niet zijn, helaas.
Reageer op topic