aflossingsvrije deel door lage rente omzetten?

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
27 februari 2016 21:18 Anouk
Ik heb in mei 2010 een hypotheek afgesloten voor E154.500 voor 10 jaar rentevast 4,75% (4,9% effectief). Hiervan is 78.500 aflossingsvrij en 76.000 banksparen.
Door de lage rente op dit moment lokt natuurlijk de interesse om de hypotheek om te zetten, maar omdat ik nog ruim 4 jaar aan mijn rente vast zit, zal dit een behoorlijke boete geven. Nu zit ik totaal niet in het bank/hypotheekwereldje, maar is het gek om te denken dat er misschien een 'deal' te sluiten is met mijn huidige bank? Ik zit te denken om dan alleen mijn aflossingsvrije deel om te zetten naar een lineaire/annuïteiten/bankspaarhypotheek met de lagere rente, zodat ik dezelfde (totale) maandlasten houd. Ik merk er dan financieel op dat moment niets van, maar los dat "aflossingsvrije' deel wel af. De bank krijgt (ongeveer) hetzelfde bedrag binnen, waarvan minder winst, maar meer zekerheid.
Heeft het zin om met deze redenering naar de bank te stappen? Zijn er eventueel nog andere tips voor mijn situatie? Of kan ik maar beter hopen dat in 2020 de rente nog steeds laag is...

Alvast hartelijk dank!
28 februari 2016 00:05 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dag Anouk,

Ik weet niet bij welke bank je zit. Wat je kunt doen verschilt een beetje per bank. Maar principieel zal de bank altijd kijken wat ze de komende 4 jaar nog aan jou zouden verdienen en wat ze dus mislopen als je naar een lagere rente gaat, en dat wordt jou in rekening gebracht als BOETERENTE.

Dat kan nog wel eens een aardig bedrag zijn; Je hebt nu 4,75% voor nog 4 jaar vast. De bank gaat dan kijken voor hoeveel zij de komende 4 jaar jouw geld zouden kunnen uitlegen. Ga uit van 2%. Dan loopt de bank 4 jaar lang 4,75 -/- 2,0 = 2,75% mis. Dus 4 x 2,75% = 11%. Dus zul je bij benadering 11% boete over die 78.500 krijgen..... Die boete is fiscaal aftrekbaar, maar dan nog is het veel geld.

Er zijn een aantal banken die de mogelijkheid hebben om de rente te "middelen". Als ik weet bij welke bank je zit, kan ik wellicht verder helpen.

Hartelijke groet,

Erik
29 februari 2016 15:44 Anouk
Erik, dank voor uw reactie!
Ik zit bij AbnAmro, voor zover ik weet doen zij nog niet aan rentemiddeling. Ik heb wel begrepen dat ze hiermee bezig zijn en dat er waarschijnlijk in juli duidelijk is wat en of ze hier iets mee gaan doen.

Anouk
29 februari 2016 19:36 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dag Anouk,

Het is niet MISSCHIEN dat ABN Amro met rentemiddeling komt, het is ZEKER. en wel medio dit jaar. Ik heb vorige week de directie van ABN Amro hypothekengroep nog gesproken en dit gaat er zonder meer komen. Dat betekent rente aanpassen zonder boete betalen. Ik adviseer je met klem om daar op te wachten, dit is de goedkoopste en makkelijkste oplossing.

Succes!

Erik
Reageer op topic