Bestaande hypotheek met Wajong gekregen maar nu zitten we vast

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
5 oktober 2015 09:11 Amanda
Hallo allemaal

Wij hebben in 2013 een hypotheek gekregen met een Wajong inkomen.
Nu willen we graag verhuizen maar kunnen we geen enkele bank vinden die nu een Wajong uitkering meeneemt.
Dit heeft allemaal te maken met de participatiewet.
In het ergste geval gaat er 5% van mijn inkomen af, voor de rest verandert er niks.
Ik val in de oude Wajong (2007) heb geen sollicitatie plicht, ben niet verplicht om te reintegreren en mijn situatie veranderd niet tenzij ik zelf wijzigingen doorgeef of zelf weer aan het werk wil.
De bank mag met mijn toestemming informatie opvragen bij het UWV, ook heb ik een toekenningsbesluit.

Tevens hebben we ook een stukje overwaarde wat we mee kunnen nemen in de nieuwe hypotheek.

Hopelijk is hier iemand die ons kan helpen.

Mvg fam Kuijf
14 oktober 2015 19:26 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Beste Familie Kuijf,

Helaas is Wajong intussen ook geen zekerheid meer, en dat merk je meteen bij de banken. Het komt inderdaad door de participatiewet. Het toekenningsbesluit biedt intussen geen soelaas meer.

Wij hopen dat hier wat meer in gedifferentieerd gaat worden. De ene Wajong is immers de andere niet, maar op dit moment staat alles bij alle banken op losse schroeven.

Helaas biedt overwaarde (hoewel wel plezierig) geen soelaas als het gaat om wel/niet de hypotheek krijgen in geval van Wajong. De regels zijn erg strikt geworden en helaas zorgt dat ervoor dat het grootste recht soms het grootste onrecht is.

Ik had u graag verder geholpen maar zie op dit moment geen opties.

Succes

Erik
16 oktober 2015 10:53 EDS
Hallo Amanda ,
wij zitten in exact hetzelfde schuitje .
Ik heb begin dit jaar contact gehad met het NHG en kreeg te horen dat ik op papier moest zien te krijgen dat ik de wajong duurzaam zou houden,
dit heb ik geregeld en heb zelf een herkeuring aangevraagd en de extra strenge wajong 2015 toegekend gekregen .
Dit is de allerlaatste wajong voor mensen die nu niet kunnen werken en in de toekomst ook niet en onder de huidige wet en regelgeving deze houden tot aan hun aow leeftijd zonder keuringen of verplichtingen.
Toen ik dat op papier had heb ik nogmaals de NHG gebeld en alles was mogelijk dus ben ik onze huidige woning gaan verkopen omdat ik de trap niet meer op kom en mijn gehandicapte kind ook niet.
De woning was zo verkocht met winst en wij kochten een andere gelijkvloerse woning die ruim binnen ons budget past en zijn van plan van spaargeld zelf de kosten koper te betalen.
De koper van onze woning heeft de financiering ook al rond....................maar wij krijgen tot nu toe nergens een offerte.
Als dit zo doorgaat staat mijn gezin met 2 gehandicapte mensen dus op 18 januari op straat omdat de regels van de NHG per 1 Oktober veranderd zijn.
Ik heb ook geen idee hoe dit op te lossen.
Ik heb zelfs het UWV nu zover dat zij een verklaring voor mij maken dat ik met de huidige regelgeving gewoon de wajong tot aow behoud maar of dat gaat helpen.......
16 oktober 2015 11:16 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Ik deel uw aller visie dat dit tot zeer schrijnende situaties leidt. Helaas zien ook wij in de steeds strakker en universeler geregelde hypotheekregelgeving dat er geen enkele afwijking op normen meer wordt geaccepteerd. Dat leidt in voorkomende gevallen tot onmenselijke uitkomsten inderdaad.

Sterkte met de situatie.

Hartelijke groet,

Erik
30 oktober 2015 10:58 Amanda
Wat verschrikkelijk allemaal, zelf heb ik ook een formulier mer een hypotheekverklaring van het UWV gekregen alleen de banken weigeren om hiermee akkoord te gaan.
Zou je mij kunnen mailen op rock@live.nl?
Ik heb inmiddels contact met de wethouder participatiewet, en contact met de 2de kamer.
Deze hebben gisteren in debat het probleem met Wajong en hypotheek aanvragen aangekaart bij mevr klijnsma ( 'minister sociale zaken en werkgelegenheid)
Over een paar weken komt ze hier op terug.
Vanmiddag heb ik een gesprek met een professional van UWV over dit probleem.
Het is echt onmenselijk, zoveel mensen zitten hierdoor in de problemen, hier moet wat aan gedaan worden.
Misschien kunnen wel elkaar op de hoogte houden en tips geven wat betreft de hypotheekaanvraag.

Mvg Amanda
9 november 2015 20:13 hessel
Ook wij zitten vast met dezelfde regels. Mijn vrouw heeft sinds 1996 een Wajong uitkering 80 tot 100 % afgekeurd. Ik heb een normaal loon maar het huis dat we nu op het oog hebben is te duur voor alleen mijn loon. Dus bij de hypotheek hebben we haar uitkering ook nodig. Er is geen geldverstrekker die ons een hypotheek wil verstrekken op basis van beide inkomens. Wij hopen dus ook dat de geldverstrekkers snel op de vingers worden getikt. Graag blijven we op de hoogte van de ontwikkelingen. Tips en suggesties zijn dus ook altijd welkom.

Hessel en Annemiek
22 januari 2016 08:46 EDS
Ik heb een hypotheek van Attens met wajong en ook bij ING was het gelukt maar is het heel afhankelijk van welke adviseur je hebt .
In Hellevoetssluis had ik een heel fijne adviseur van ING die als back up plan mee werkte als de hypotheek bij Attens geweigerd zou worden.
Het is dus niet onmogelijk .
Wel heb ik een herbeoordeling bij het UWV gevraagd zodat ik duidelijk op papier had dat ik de wajong NIET kwijt zou raken.

22 januari 2016 08:47 EDS 22 januari 2016 08:48
Vergeet erbij te vertellen dat zelfs een NHG mogelijk is maar alleen voor wajongers van voor 2010 zonder arbeidsvermogen .
Dat was voor mij zelf dus niet mogelijk daar ik verlaat mijn wajong pas in 2014 heb aangevraagd op 44 jarige leeftijd.
Reageer op topic