Detacheringscontract hypotheek mogelijk?

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
11 januari 2016 19:59 Logan
Beste,

Mijn vriend en ik hebben plannen om samen te gaan wonen. Onze voorkeur gaat uit naar een nieuwbouw project waarvan de eerste fase op dit moment gerealiseerd wordt. Binnenkort zal fase 2 aangekondigd worden en in de verkoop gaan. Wij zouden graag een woning uit fase 2 willen kopen, maar we vragen ons af of dit wel mogelijk is voor ons.

Mijn vriend is nu bijna een jaar in dienst bij zijn huidige werk, en heeft sinds december 2015 een vast contract. Hij verdient rond de €1900 netto.

Nu zit het probleem en de moeilijkheid bij mij. Ik werk sinds oktober 2015 via een detacheringsbureau. Mijn eerste baan. Mijn contract bij het detacheringsbureau is voor 1300 uur. Dit is uitgerekend zo'n 8 maanden. Mijn contract zal dus juni / juli aflopen. Het salaris dat ik verdien is ook rond de €1900 netto.

Ik heb al gelezen dat mijn contract bij het detacheringsbureau een tijdelijk contract is en dus zal er gekeken worden naar het gemiddelde salaris van de afgelopen 3 jaar. De afgelopen 3 jaar heb ik echter alleen een zaterdagbaantje gehad naast mijn studie en dit gemiddelde zal dus niet hoog liggen. Rond de €4000,- per jaar schat ik zo.

Ook heb ik gelezen dat een intentieverklaring van het detacheringsbureau mogelijk is? Ik dacht dat een detacheringsbureau dit niet zou geven aangezien ik daar maar voor 1300 uur in dienst ben en daarna is het aan het bedrijf waar ik werk of ik daar kan blijven ja of nee.

Het bedrijf waar ik nu werk geeft in ieder geval de indruk dat ik daar in dienst wordt genomen zodra het contract is afgelopen. Zo is aangegeven dat ze mij graag willen opleiden (ik ben namelijk startende) maar dat ik dan ook zeker voor een langere tijd zou moeten blijven, en niet zomaar een half jaar. Daarnaast is laatst eens gesproken over het salaris dat ik nu via het detacheringsbureau verdien. De directeur had aangegeven dat ik meer zal verdienen als ik eenmaal direct bij hen in dienst zal zijn. Hij heeft ook meerdere malen aangegeven dat ie er toch van baalt dat ie mij niet heeft afgekocht bij het detacheringsbureau. Over het algemeen zijn ze tevreden over het werk dat ik verricht en hoor ik positieve verhalen. Daarnaast is het bedrijf aan het groeien en komt er steeds meer werk binnen. Om de groei aan te kunnen hebben ze mij aangenomen.

Waarschijnlijk zal de verkoop van fase 2 van het nieuwbouwproject over een maand starten en ben ik dus nog in dienst bij het detacheringsbureau. Is het niet mogelijk om een soort verklaring te krijgen van het bedrijf waar ik werk dat ze mij in dienst zullen nemen na afronding van het contract bij het detacheringsbureau?

De woningen in de eerste fase van het nieuwbouw project lagen rond de €210.000,- Mijn vriend en ik denken dat de tweede fase soort gelijk zal zijn. Maar we zijn nu erg bang dat we dit niet kunnen financieren door mijn contract bij het detacheringsbureau. We denken dat de banken er niet veel vertrouwen in hebben en dat we dus niet genoeg vertrekken.

Hopelijk kan iemand me verder helpen en al enige indicatie geven of het mogelijk is om een woning rond de €210.000 te kunnen kopen. Wij willen echt heel graag een woning uit fase 2 van het project, zodat we over 1,5 jaar dan eindelijk samen kunnen wonen. Dus ik alle hulp en tips zijn welkom!
13 januari 2016 06:18 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Hoi,

Dat is een uitgebreid verhaal en het spijt me om er toch een kort en relatief bondig antwoord op te moeten geven:

Het is helder dat men tevreden over je is en zoals het er uit ziet gaat men jou ook in dienst nemen, in plaats van via het detacheringsbureau. Inderdaad kun jij niets met het gemiddelde inkomen over de afgelopen 3 jaar, dat levert niets op. Als je in dienst zou komen van het bedrijf zelf, en men geeft jou een intentieverklaring of een vast contract, dan is er geen probleem, maar in deze fase zal er geen bank zijn die iets zal doen.

Het criterium is dus dat je echt bij het bedrijf zelf moet werken, door je proeftijd heen moet zijn, en in ieder geval een intentieverklaring of een vast contract hebt.

Er is nog een kleine uitzondering bij 1 (goede!) hypotheekverstrekker : Als je werkgever je nu een vast contract aanbiedt zonder proeftijd en voor onbepaalde tijd, en het gaat pas over maximaal een half jaar in, dan mag dit inkomen nu al worden meegenomen. Let wel op: je hebt dan geen NHG en daarmee wordt de rente voor bijvoorbeeld 10 jaar vast 3,0%. Je zou kunnen overwegen om dit te doen, en wellicht over een jaar, of als het huis klaar is, en jij intussen voor die werkgever werkt, de hypotheek om te zetten naar NHG. Het is wel 2x werk, maar dat is maar administratief. De meeste adviseurs/adviesbedrijven rekenen daar 2x geld voor, wij niet.

Het is dan dus wel van belang dat je werkgever je een contract aanbiedt wat binnen een halfjaar ingaat en dat het een vast contract is.

Als je nog vragen hebt, laat het maar weten. Je mag ook ons kantoor bellen of een prive-email sturen.

Succes

Erik Verberg
18 januari 2016 18:49 Logan
Beste Erik,

Ik had gehoopt dat er nog een andere mogelijkheid zou zijn, maar eigenlijk wist ik al wel dat ik met mijn tijdelijk contract niet veel verder zou komen.
Direct een vast contract zal ik niet krijgen denk ik zo. Maar als ik het goed begrijp kan ik dan dus alleen iets betekenen als mijn contract in gaat bij het bedrijf zelf en een intentieverklaring heb?

Groeten
19 januari 2016 00:06 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Niet helemaal. Je hebt 2 opties:

1) Hypotheek aanvragen op het moment dat je een contract hebt bij werkgever zelf, dat mag een tijdelijk contract zijn, als het maar met een intentie is.
2) Hypotheek aanvragen als je werkgever aangeeft dat je binnen 6 maanden een VAST contract bij deze werkgever krijgt. Dan hoef je dus NIET te wachten.....

Inderdaad lastige situatie waar je nu in zit, alle begrip, helaas zijn de hypotheekregels onverbiddelijk.

Succes!

Hartelijke groet,'

Erik
3 februari 2016 10:20 Loes
Beste Erik, mag ik een aanvullende vraag stellen?
Ik heb een detacheringscontract (payroll) waarin duidelijk staat dat de overeenkomst is aangegaan voor plaatsing bij opdrachtgever X. Het payrollbureau gaat geen intentieverklaring afgeven, maar de opdrachtgever heeft toegezegd dat ze wel een intentieverklaring willen afgeven dat ze me na dit jaar in vaste dienst nemen. Is dat geldig bij een hypotheekaanvraag?
Ik ben geen starter meer dus aanvragen op de 3 laatste jaren zou ook kunnen, maar omdat ik best fors gestegen ben in salaris is het veel interessanter als ik het salaris van deze baan mee zou kunnen nemen.
3 februari 2016 10:25 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dag Loes,

Ik moet je helaas teleurstellen, zo'n intentie van degene die niet jouw huidige juridische werkgever is, heeft geen zin. Er zijn wel (beperkte) mogelijkheden als de opdrachtgever jou echt een VAST contract aanbiedt zonder proeftijd. DAN zijn er mogelijkheden, anders blijft het inderdaad bij het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar.......

Helaas worden de regels steeds strakker en in jouw situatie kan dat tot een onterecht teleurstellende uitslag leiden....


Succes!

Erik Verberg
28 december 2016 03:20 Faiz
Beste Logan,

Is dit inmiddels opgelost?
13 juli 2017 11:14 Vincent
Hallo,

Ik zit met een soortgelijke situatie.
In april dit jaar ben ik van baan veranderd (ik werkte hiervoor 2 jaar als zzp-er, met veel minder inkomsten dan nu) en ben via een detacheringsbureau in dienst bij mijn huidige baan.
Het detacheringsbureau wil op de werkgeversverklaring niet aangeven dat ik bij gelijkblijvende omstandigheden een vast contract aangeboden krijg. Het bedrijf waar ik nu voor werk wil wel een verklaring opstellen waarin staat dat ik na 1700 uur (wat ergens in januari zal zijn) wordt overgenomen, een vast contract krijg en verder geen proeftijd heb.
Krijg ik hiermee een hypotheek? Geen NHG nodig.

Groet,
Vincent

Reageer op topic