fiscale bankspaarregels 12 maanden periode

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
6 juli 2014 23:41 eric
Hallo allen,

Ik ben van plan om een extra storting te doen in het spaardepot van mijn bankspaarhypotheek. Nu is het mij niet duidelijk wat de belastingdienst nu bedoeld met het feit dat je in een jaar niet meer in mag leggen dan 10 maal de laagste inleg in een bepaald jaar. De 1 op 10 verhouding begrijp ik nog wel tot dusver, maar mijn vraag is hoe die periode wordt berekend? Op de site staat het volgende:

"Waar in deze voorwaarden 'jaar' staat, gaat het niet om kalenderjaren maar om periodes van 12 maanden sinds u het contract hebt afgesloten."

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/uw_hypotheek_of_lening/sparen_voor_de_aflossing_van_uw_hypotheek/spaarrekening_of_beleggingsrecht_eigen_woning/voorwaarden_banksparen

Om wille een eventuele hogere rente op te kunnen vangen wil ik het bedrafg dat ik extra wil storten in 2 keer storten. In 2 verschillende jaren.

Stel mijn hypotheek is op 1 oktober 2010 afgesloten en ik stort nu in juli een bedrag bij. Klopt het dat op het moment dat ik op 1 oktober weer een extra bedrag stort dit dan in het "nieuwe jaar" valt?

Mocht ik verder mijn rentevaste periode in julie verkorten met 5 jaar betekent het dan dat de nieuwe 12 maanden periode in julie weer begint of blijft deze ongewijzigd op 2 oktober?

Alvast bedankt!
7 juli 2014 07:29 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Goedendag,

Het gaat hier om de ingangsdatum van de bankspaarrekening. Als dat oktober is, dan geldt de 1 staat tot 10 regel voor oktober t/m oktober.

Verstandig om de storting te knippen in 2 delen, u blijft dan veilig binnen de bandbreedte. De banken denken daarin trouwens ook mee, want de meesten gaan maar tot 1:7 of soms zelfs 1:6, puur ter bescherming van uzelf zodat u niet uit de bandbreedte schiet bij een heel andere rente.

Wat de fiscus er ook van vindt, de bank moet ook meewerken, die blijken er ook nog eens hun eigen regels op los te laten.

Uw bank kan en moet u informeren over de exacte regels die ZIJ stellen en of uw storting (en voorgenomen tweede storting) accoord is wat hen betreft.

Succes!

Erik
7 juli 2014 17:33 eric
Bedankt voor de uitleg Erik. Ik was eerst van plan om in een keer een grote betaling te doen, maar ik kwam er later achter dat dat nadelig is voor de bandbreedte. Heeft de bank me ook niet over voorgelicht, terwijl ik duidelijk aangaf een x bedrag te willen storten en als het niet kon wat dan een eventueel alternatief is en ik moest zelf maar uitrekenen wat wel en niet kon, want bij hun mocht ik maar 1 keer een bedrag aangeven wat ik eventueel in wilde leggen, omdat het anders teveel rekenwerk is. Lekkere service! En dit van een bank die de mens centraal heeft staan in hun bedrijfslogo... Maargoed. Ik ga het nu in 2 delen doen.

Nogmaals bedankt!
Reageer op topic