Huis kopen en grote restschuld huidig huis

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
21 januari 2014 19:43 Christel de Vriea
We hebben een enorm mooi droomhuis op het huis, hieronder een aantal details:
Huidig huis: gekocht voor 520.000 en nu waard ongeveer 420.000 hypotheek van 530.000 waarvan 40% aflossingsvrij.
Droomhuis: te koop voor 600.000 en staat al langer te koop, koopprijs vlgs woz etc zou meer in de richting van 530.000 komen.

Zou je in dit geval de hypotheek (Rabo) mee kunnen nemen naar het nieuwe huis en de restschuld gedeeltelijk aflossen via een schenking van de ouders - de rest apart bijlenen?

Nog meer tips of handige opties?
22 januari 2014 06:51 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dag Christel,

Vooropgesteld: als je de restschuld met schenking van ouders kunt oplossen (voor een goed deel), dan kun je -als het inkomen het toelaat- een nieuwe hypotheek afsluiten (ik zou geen Rabo adviseren, want die is momenteel met alle rentes wezenlijk duurder dan de top 5 van gunstigste GOEDE aanbieders) met behoud van je huidige aflossingsvrije deel.

Je zou dan een extra bedrag kunnen lenen in de vorm van een krediet. Dit moet kunnen.

Is jouw vraag hiermee beantwoord?

Erik
22 januari 2014 10:16 Christel de Vriea
Nog niet helemaal beantwoord, maar wel al grotendeels :-)

Is de huidige hypotheek meenemen niet altijd voordeliger ivm boetes en nieuwe afsluitingskosten? Het is een hypotheek afgesloten in 2007 met een rente van 5.4%. De brutolasten zijn 2650 inclusief levensverzekering en netto komen we dan op 1250 per maand.

Is er ook een constructie mogelijk dat wij het geld van de restschuld lenen van onze ouders? En als het wel een schenking wordt t.b.v. restschuld, mag dat gewoon met de nieuwe wetgeving?
22 januari 2014 13:19 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dag Christel,

Ook de restschuld mag je met de schenking van je ouders wegwerken. Dus dat is geen probleem.

Ook als je bij je huidige bank wil blijven moet je opnieuw afsluitkosten betalen. Voor de nieuwe woning krijg je altijd een nieuwe hypotheek, alleen mag je in sommige gevallen je oude rente meenemen. Ook als je overstapt naar een andere bank: geen boete, want bij verkoop woning krijg je geen boeterente in jullie situatie.

23 januari 2014 09:31 Christel de Vriea
Heel erg bedankt voor de tips!

We gaan sowieso - als we voor dit huis willen gaan eerst alles goed laten doorrekenen, zowel bij onze eigen bank als een aantal andere hypotheekverstrekkers. Deze site zal ik dan ook zeker raadplegen

Reageer op topic