Huis kopen samen met (schoon)ouders

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
29 maart 2017 14:42 Erik
Hallo allemaal,

Aangezien mijn schoonouders wat slechter ter been worden willen ze gaan verhuizen. Mijn vriendin en ik willen wat ruimer gaan wonen. Nu hebben we samen een prachtige boerderij gezien met aparte, vrijstaande mantelzorgwoning op een groot stuk land zodat we elkaar niet in de haren zitten en ieder z'n privacy heeft. Dit perceel is kadastraal niet gesplitst. Mijn vriendin is overigens enig kind.

Het huis van mijn schoonouders is op een heel klein stukje na helemaal vrij van hypotheek. Op ons huis is er een overwaarde.

Op basis van mijn salaris en de overwaarde komen we +/- 2ton tekort op de maximale hypotheek om het huis te kunnen kopen. Dit zou dan de inleg zijn van mijn schoonouders. Wat zijn de gevolgen hiervan voor het eigendom, de hypotheek en de belastingaftrek? Zijn er slimme constructies te bedenken? Kunnen mijn schoonouders dan bijvoorbeeld op papier jaarlijks een deel van het huis aan mijn vriendin schenken?

Heb uiteraard Google al uitgeplozen maar nog niet echt een oplossing gezien voor een dergelijke situatie. In ieder geval alvast bedankt voor een mogelijke reactie.

Met vriendelijke groet,
Erik van der Linden

5 oktober 2017 06:28 Lex
Goede morgen Erik,

Het slimste is om in ieder geval voor de aankoop van de woning naar de notaris te gaan.
Bij overlijden van de laatste ouder valt de overwaarde in de nalatenschap......de hele familie plukt daar appels van.
Wil je dat?
Ook hebben nabestaanden recht op een deel van het huis. Er moet een testament opgemaakt worden met een legaat er in met eerste optie tot koop.
Zijn er vragen, ga echt naar de notaris!!!

Groet,
Lex van de Straat Wonen, Intermediair en Erkend Aankoopbemiddelaar.
Reageer op topic