Hypotheek omzetten?

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
23 januari 2016 13:25 Anne
In 2009 hebben wij een Obvion basis hypotheek (met NHG) afgesloten die bestaat uit twee delen, een aflossingsvrije en een spaarhypotheek. Ongeveer twee jaar geleden zijn wij bij onze adviseur langs geweest met de vraag of het verstandig is onze hypotheek aan te passen. Toen kregen we het advies dit niet te doen onder andere omdat we een spaarhypotheek hebben. Nu is ondertussen de rente weer verder gedaald.
Wij vragen ons af of het nog steeds niet rendabel is om de hypotheek om te zetten?

Hieronder de gegevens van onze hypotheek:

De aflossingsvrije hypotheek is 100.000 euro met een rentepercentage van 5,3% (nominaal).
De spaarhypotheek is 200.000 euro met een rentepercentage van 5,5% (nominaal). Aan de spaarhypotheek zit een levensverzekering verbonden.

Beide delen hebben een rentevaste periode van 10 jaar waarvan nu 6,5 jaar verstreken is. De economische looptijd is 30 jaar.
23 januari 2016 16:15 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Beste Anne,

Gezien de lage rente kan het zinvol zijn om de hypotheek aan te passen. Met nog iets meer dan 3 jaar te gaan voor de hypotheek loop je wel tegen een aardige boeterente aan. Ga ervan uit dat de rente voor dezelfde hypotheek nu rond de 2% ligt (voor de resterende 3,5 jaar vast), dus loopt de bank over 300.000 euro een rente mis van gemiddeld 5,4% -/- 2% = 3,4% x 3 jaar = ongeveer 10% van de leensom. Lees; zo'n 30.000 euro.Dat is een heel ruwe schatting, je zou dit kunnen navragen bij Obvion, door een Pro Forma Aflosnota te vragen.

Van die 30.000 boeterente krijg je, afhankelijk van je inkomen, zo'n 42% terug van de fiscus. Dus je krijgt er nog wel zo'n 12.000 van terug.

Die 30.000 kun je ook (deels) opvangen door -maar dat is helemaal afhankelijk van jullei situatie- de spaarhypotheek te beeindigen en over te stappen op annuiteitenaflossing. Het opgebouwde spaarkapitaal komt dan vrij en hiermee kun je de boeterente betalen.

Vervolgens kun je overstappen naar een van de goedkopere rentes. Daarbij is Obvion op dit moment bij lange na niet de voordeligste partij.

Dit is geen advies, maar een MOGELIJKE oplossing en dit vergt echt nog wel wat uitleg.

Mocht je er eens vrijblijvend en kostenloos over aan tafel willen, dan kom ik met alle plezier op korte termijn bij jullie langs, jullie zitten uiteraard nergens aan vast. Of je maakt een afspraak met je eigen adviseur, dat kan natuurlijk ook!

Succes!!

Erik Verberg

25 januari 2016 23:11 Anne
Beste Erik,

Bedankt voor je reactie!
Ik heb nog één vraag mede naar aanleiding van je reactie. Hier maak je een berekening met beide delen, maar is het niet mogelijk om bv alleen het aflossingsvrije deel om te zetten?

Met vriendelijke groet,

Anne
26 januari 2016 06:59 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Hoi Anne,

Ja hoor, dat kan. Het enige nadeel is dat je dan nog steeds bij Obvion zit, terwijl er elders voordeligere rentes te krijgen zijn, maar het kan dus wel en je gaat dan dus wel goedkoper wonen.

Groetjes Erik
Reageer op topic