hypotheek voor ondernemers

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
7 mei 2013 22:12 kdp
Mijn vrouw en ik willen graag een ander huis kopen.Mijn vrouw heeft een vast inkomen,en ik ben een franchiser van een kledingwinkel.Nu hebben we geen idee waar we moeten zijn om een hypotheek te krijgen waar mijn inkomen ook wat waard is. Daarnaast hebben we ook gehoord dat als het ons lukt om de hypotheek te krijgen op alleen haar salaris dat ze toch kijken hoe mijn zaken ervoor staan,is dit zo? Graag horen we tips van waar we het beste kunnen zijn en die ons kunnen helpen aan een geschikte hypotheek
8 mei 2013 09:05 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dag KDP,

Alle banken kijken wel wat verschillend tegen het ondernemersinkomen aan, daar zitten verschillen in. Maar als het inkomen van je partner uit vast dienstverband voldoende is, wil dat niet automatisch zeggen dat je eigen inkomen uit onderneming er niets mee te maken heeft.

Stel dat je zelf winst hebt uit onderneming, en dat is redelijk consistent, dan zal een bank vaak het gemiddelde nemen van de afgelopen drie boekjaren en dit als inkomen zien. Maar stel dat je verlies draait, dan zal een bank lang niet altijd zeggen: we gaan uit van een nul-inkomen. Want als je in je bedrijf door dat verlies een negatief eigen vermogen hebt, of je hebt bijvoorbeeld nog leningen lopen in het bedrijf, dan betekent het dat je EN verlies draait EN er ook niet zomaar "bij kan weglopen".

Dan heb je ook nog situaties dat je wel winst maakt, maar dat de prive-opnames hoger liggen dan het winstniveau. Dan zie je het Eigen Vermogen op de balans terugzakken of zelfs negatief worden. In die situatie zal een bank ook niet overgaan tot financieren: kennelijk heb je meer geld nodig dan je verdient.

Maar in ALLE situaties is het zo dat er zeker wel gekeken wordt naar jouw inkomen als ondernemer. Of dit nu positief of negatief is.

Alle banken kijken -met accentverschillen- op deze manier naar een hypotheek voor een ondernemer.
Reageer op topic