Hypotheken kort of lang vast zetten?

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
25 december 2015 17:25 Jan
Ik heb de volgende vraag: ik heb een spaarhypotheek(€75000)en een aflossingsvrije(€55000)Deze zijn aan elkaar gekoppeld. ze lopen in maart af.Ik moet nog 17 jaar aflossen.Is het nu verstandig om de hypotheken voor 1 jaar vast te zetten zodat ik max. van de lage rente kan profiteren?
Bij de spaarhypotheek zal ik dan meer premie moeten betalen, maar volgens mij weegt dat niet op tegen de lage rente`s.Als de rente in de komende jaren dan hoger wordt kan ik hem altijd nog langer vast zetten,en zo profiteren van de hogere rente op de spaarhypotheek.
Is dit een wijs besluit?
27 december 2015 20:31 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dag Jan,

Kort vastzetten is het voordeligst. Dat is een objectief vaststaand feit. Het verschil met lang vastzetten is echter kleiner dan ooit. Dus het voordeel is ook minimaal. Echter: als je nog een dalende trend verwacht (wij durven het niet te zeggen), dan kan het zinvol zijn om de rente kort vast te zetten, zodat je op het allerlaagste punt kunt kiezen voor een lang vaste rente.

Wel is het zo dat je het dus allemaal wel goed in de gaten moet houden met die korte rente. You snooze, you lose. Dat is altijd het lastige punt. Zelf vind ik het voordeel niet enorm, maar dat is een kwestie van interpretatie. Sec genomen klopt jouw standpunt. In de praktijk blijkt men vaak net het laagste punt te missen.

Kun je met dit antwoord verder?

Succes!

Erik Verberg
28 december 2015 09:43 Jan
Beste Erik,

Bedankt voor je reaktie.

De reden dat ik de Hypotheek zo kort vast wil zetten is dat ik ook het volgende advies heb gekregen.


Waarschijnlijk is de rente van spaar- en aflossingsvrije hypotheek aan elkaar gekoppeld Als dit niet het geval is dan kunt u ervoor kiezen de aflossingsvrije hyp heel lang vast te zetten omdat de rente nu laag is. Voor de spaarhypotheek is echter een hogere rente gunstig als ongeveer de helft van het kapitaal in de spaarpot is opgebouwd. Dat zal bij u over ongeveer 7 jaar het geval zijn (of eerder als u extra premiestortingen doet/hebt gedaan). Mijn redenering was dat de spaarhypotheek door het hogere bedrag doorslaggevend zal zijn. Vandaar die 7 jaar.


Mijn spaar en aflossingsvrije zijn inderdaad aan elkaar gekoppeld.Daarom ook de vraag om de Hyp. per jaar vast te zetten(i.v.m de lage rente op de afl. vrije)
en als de rente omhoog gaat zo te kunnen profiteren van de spaarhypotheek.

Gr Jan
28 december 2015 09:59 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dag Jan,

Ik ben universitair geschoold en denk dat ik verstand heb van hypotheken, maar ik haak toch wat af. NATUURLIJK is het zo dat hogere rente bij een spaarhypotheek minder vervelend is omdat de vergoeding op het spaardeel ook hoger is, maar het zal tot ver tijdens de rit zo zijn dat het gunstiger is om voor de laagst mogelijke rente te kiezen.

Voor het aflossingsvrije deel is lang vastzetten ook het makkelijkst en het gunstigst.

Het ligt allemaal overigens zo dicht bij elkaar dat het een hel academische discussie wordt, die ook nog eens met belastingdruk te maken heeft.

hgr Erik
Reageer op topic