Ik heb al een huis en wil een huis met mijn nieuwe vriendin kopen

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
28 maart 2014 22:34 HuisLiefhebber
besten,
Ik heb een huis die geheel verhuurd is, sinds een tijdje heb ik een nieuwe vriendin waar ik nu mee samenwoon (ik sta nog op mijn eigen oud adres (eigen huis dus) ingeschreven).
Onze plan is om samen een huis kopen, dus 50%-50% de hypotheek op ons rekening nemen. mijn vraag is: is dit mogelijk? als ja tot hoeveel kunnen wij hypotheek aanvragen?

- mijn inkomen uit arbeid ZZP-er? €40.000 (winst)
- mijn inkomen uit verhuis eigen huis: € 20.000 (excl alle lasten oa gas/water/licht en box 3 belasting)
- inkomen van mijn vriendin: €23.000 (vast contract)

Mijn eigen hypotheek loopt bij ING.

Dank voor jullie advies

29 maart 2014 09:25 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Goedendag,

Ervan uitgaande dat er geen overwaarde op uw huidige (verhuurde) woning zit.

Als u met een gemiddeld winstniveau van EURO 40.000 en een inkomen van uw vriendin van EURO 23.000 een woning wilt kopen, dan zou u maximaal EURO 292.000,= kunnen lenen (10 jaar vaste rente 3,55%).

De banken zijn er echter geen voorstander van dat u uw huidige woning blijft verhuren. Het is maar zeer de vraag of een bank accepteert dat u er een woning naast heeft. In de regel zal de bank wel willen dat de huidige woning in de verkoop staat en ook willen weten wat de verwachte opbrengst zal zijn en wat de huidige hypotheek is.

De praktijk wijst uit dat het erg lastig is om een nieuwe woning te financieren als de wens is om de huidige woning te handhaven voor de verhuur.

Succes met uw overwegingen! Mocht u vragen hebben of een en ander eens buiten het forum om face-to-face willen bespreken, dan kan dat uiteraard.
29 maart 2014 11:07 HuisLiefhebber
Geachte heer Erik,

Mijn eigen huis die verhuurd is heeft ruim een ton (100,000) overwaarde ik heb hem 11 jaar, mijn hypotheek op dit huis is €150.000 en het huis naast me is 4 maanden geleden voor €265.000 verkocht de nieuwe eigenaar is sindsdien aan het verbouwen!!!!???? mijn huis is onderhoudsvrij en is goed verbouwd (ik ben zelf aannemer).

De bedoeling is inderdaad om mijn eigen huis niet te verkopen en blijven verhuren maar samen met mijn vriendin een ander huis kopen waar wij in gaan wonen.

Begrijp ik het dus goed dat dit niet mogelijk is? ik werk ook vaak voor eigenaren die verschillende huizen in verhuur hebben, hoe hebben zij het voor elkaar gekregen? aan onze inkomen zal het niet liggen wij willen iets kopen die max €250.000 kost.

Graag zie ik uw advies tegemoet.
29 maart 2014 11:10 HuisLiefhebber
ps. de WOZ waarde van mijn verhuurde pand voor 2013 is : €285.000
29 maart 2014 11:18 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Goedemorgen!

Helder, u heeft een prachtige overwaarde. Op basis van toch een forse overwaarde zie ik wel mogelijkheden! Overeind blijft dat de banken jaren geleden fluitend dit soort financieringen deden, maar tegenwoordig zelfs bij 50% eigen vermogen niet enthousiast zijn.

Met uw gegevens denk ik dat er goede mogelijkheden zijn. Zoals voorgerekend zou een hypotheek van max zo'n EURO 290.000 haalbaar moeten kunnen zijn.

Let op: Als u de nieuwe woning met NHG wilt kopen (met mooie rente dus), dan gaat DAT niet lukken, omdat NHG de lasten op de verhuurde woning WEL van uw besteedbare inkomen aftrekt, en de huurinkomsten NIET meetelt.

Ik deel uw visie als u vindt dat de regels helemaal zijn doorgeslagen naar de andere kant. Zoals gezegd: er zijn mogelijkheden, maar het wordt geen standaard recht-toe-recht-aan verhaal.

Hartelijke groet,

Erik
29 maart 2014 15:30 HuisLiefhebber
Dank u vriendelijk voor uitgebereide advies en informatie.
Dus wij maken samen degelijk kans voor een hypotheek voor eigen bewoning maar kunnen wij dit niet gebruiken voor het inkoop van nog een belegingspand voor €290.000 ? kunnen wij bv de overwaarde van mijn eigen woning gebruiken voor de inleg voor de tweede huis? wij hebben niet veel contant geld.
Alvast bedankt voor uw reactie.
Reageer op topic