Maak ik een kans om partner uit te kunnen kopen?

Beoordeel deze topic
9 / 10 (1)
13 november 2015 18:30 Eva 13 november 2015 18:45
Hallo,

Mijn partner en ik hebben in juni 2014 samen een huis gekocht. De koopwoning staat op onze beide namen, maar we hebben geen samenlevingscontract afgesloten. De hoogte van de hypotheek bedroeg 271400. Daarvoor kochten we een nieuwbouwwoning met eigen afgesloten parkeerplaats.

Helaas hebben mijn partner en ik moeten besluiten uit elkaar te gaan. Graag wil ik weten of ik een kans zou maken om hem uit te kunnen kopen. Mijn jaarinkomen zal vanaf februari 2016 (dan maak ik een salarisstap)ongeveer 55000 zijn. Ik heb een vast contract. De WOZ waarde per 1 januari 2014 was 249000 maar ik heb geen idee of dit accuraat is en of de parkeerplaats hier wel bij in zit?

Ik begrijp dat ik voor exact advies naar een Hypotheker zal moeten gaan, maar misschien is er een inschatting te maken van het volgende. Stel mijn partner zou hiermee akkoord gaan, zou ik dan een kans kunnen maken om hem uit te kopen of is verkoop de beste weg?

Hartelijk bedankt vast en vr. Groet,

Eva
17 november 2015 07:20 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dag Eva,

Op basis van jouw inkomen zou je NU AL 260.000 kunnen lenen. De salarisverhoging hoeft nog niet te zijn ingegaan, en omdat deze binnen een half jaar ingaat, mag deze stijging al worden meegerekend. Je komt dus op een maximale hypotheek uit van 260.000, dat is als je zou overstappen naar een andere bank.

Maar dan mag de waarde van de woning niet lager zijn dan 252.500,=. Ik denk dat dat wel lukt. (dit zou ik kostenloos aan een lokale taxateur kunnen vragen, wij kennen in elke regio voldoende taxateurs die dat kostenloos willen doen) Enige punt is dan: hoe hoog is de hypotheek NU, en kun je het verschil tussen die 260.000 en je huidige hypotheek uit eigen middelen oplossen?

Een andere optie is bij je huidige bank blijven. Welke bank is het? Op basis van het inkomen zou het met een goed onderbouwd adviesrapport en gegevens moeten kunnen. Met alle plezier kijk ik er samen met je naar. Wij komen altijd kostenloos en vrijblijvend langs.

Mocht je er eens over willen praten, dan kun je via ons telefoonnummer een afspraak maken. Op werkdagen kan ik altijd binnen 24 uur langskomen.

Ik hoop dat je met dit antwoord verder kunt!

succes!

mvg Erik Verberg
25 november 2015 22:19 Eva
Beste Erik,

Helaas ligt de situatie toch iets gecompliceerder ben ik bang. Het genoemde jaarinkomen betreft al het inkomen na loonsverhoging. Verder blijkt nu dat de martkwaarde van de woning waarschijnlijk een stuk horen ligt. De buren (die nagenoeg hetzelfde huis hebben ivm nieuwbouw complex) hebben een taxatie laten doen en de waarde van hun huis is geschat op 280.000€. Nu vrees ik dat een taxatie bij onze woning nog hoger zal uitvallen daar wij een aantal extra's hebben (een slaapkamer meer, meer luxe keuken, zonnepanelen, een grotere tuin).

Op zich zou ik de helft van de overwaarde mogelijk nog bij elkaar kunnen krijgen als ik hard spaar, om mijn partner terug te kunnen betalen bij uitkoop als de taxatie niet nog veel hoger uitpakt, maar dan nog blijft er een stuk over; er staat nu nog 264.600 open van de hypotheek..

Ook kreeg ik van onze huidige hypotheek verstrekker te horen dat ik het huis op mijn (nieuwe) inkomen niet kan financieren, hij komt niet aan de door u genoemde 260.000 euro. Klopt het met deze informatie dat het een lastig verhaal kan worden?

En mocht ik u eens willen bellen: voor welke instantie werkt u en hoe bereik ik u het beste?

Bedankt alvast en vriendelijke groet,

Eva
25 november 2015 22:59 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dag Eva,

Dank voor je bericht. Ik heb net nogmaals gekeken, en bij een inkomen van 55.000 kan er echt maximaal 260.000 geleend worden, waarbij ik dan wel naar een goedkope -doch met goede voorwaarden!- hypotheekverstrekker zal moeten switchen. Maar het kan!

Met wat eigen geld kun je in ieder geval een hypotheek op je eigen inkomen afsluiten en kan jouw ex uit de akte verdwijnen. Met alle voordelen van dien, want hij is dan niet meer aansprakelijk als er financieel iets mis gaat met je, en hij wordt daardoor ook niet meer geblokkeerd als hij zelf een woning wil gaan kopen.

Ja, dan is er nog de overwaarde. Ik kan er kort over zijn: je zou een poging kunnen doen om ter compensatie een stuk bijelkaar te sparen, maar persoonlijk denk ik dat een ex al blij mag zijn als hij er binnen deze marges uit kan stappen en "verder kan met zijn leven". Het alternatief is namelijk de woning verkopen (wat ook weer makelaarskosten met zich meebrengt en toch altijd ook wel weer een tijd kan duren). Dan blijft er vaak ook minder over dan in eerste instantie gedacht.

Die 260.000 halen we dus, dus dat kan een optie zijn! Ik ben wel even benieuwd hoe lang de rente van de huidige hypotheek nog vast staat, want daar kan nog wel een boeterente uit komen.

Ik ben zelf directeur en adviseur bij www.hypotheekberekenen.nl, deze website dus, de grootste onafhankelijke online hypotheekvergelijker van Nederland. Wij komen kostenloos en vrijblijvend langs om de situatie te inventariseren.

Hartelijke groet,

Erik Verberg (je kunt via het telefoonnummer op deze site in contact komen met mij.
Reageer op topic