Moeten wij ook gaan aflossen wanneer rentevaste periode afloopt?

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
12 november 2012 14:45 Mirjam
Hallo,

Onze hypotheek met een rentevastperiode van 10 jaar loopt over twee jaar af. Nu hebben wij nog een groot deel aflossingsvrije hypotheek, maar ik vraag mij af of dat met de nieuwe regels ook zo blijft wanneer wij het nieuwe voorstel van de bank krijgen en de bestaande hypotheek verlengen.

Of zou oversluiten van onze hypotheek sowieso een goede optie zijn?

Alvast bedankt voor het beantwoorden.

Groetjes Mirjam
17 november 2012 08:12 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Mirjam,

De nieuwe regels voor hypotheken, die vanaf januari 2013 gelden, hebben geen betrekking op hypotheken die nu al lopen. Jouw hypotheek verandert niet, ook al moet je over 2 jaar wel de hypotheekrente opnieuw vastzetten.

Op het moment dat je de rente weer opnieuw vast moet zetten, is het puur de rente die wijzigt, alle overige zaken blijven gelijk.

Of het verstandig is om op dit moment over te stappen hangt ervan af hoeveel je nu betaalt ten opzichte van de rentes die je op dit moment zou kunnen krijgen. Maar ook als je nog wacht tot de laatste 2 jaar om zijn, dan kun je nog altijd overstappen zonder dat dit consequenties heeft, want ook als je overstapt naar een andere hypotheekverstrekker dan mag je gewoon het aflossingsvrije deel dat je nu hebt, gewoon in stand laten.

Succes!!
17 november 2012 08:46 Mirjam
Hallo Erik,

Heel erg bedankt voor je duidelijke antwoord. Dat stelt mij zeer gerust. Dan wachten we gewoon nog anderhalf jaar af.

Groetjes Mirjam
17 november 2012 14:31 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Mirjam,

Hoe hoog is je huidige 10-jaars rente dan op dit moment? Misschien is het toch zinvol om nu al over te stappen. En bij welke bank zit je?
17 november 2012 14:41 Mirjam
Hoi Erik,

Dat is de ING bank met 5,2%.

gr. Mirjam
17 november 2012 14:48 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Als je gaat kijken naar de huidige rente voor een 2 jaar vaste hypotheek bij ING, dan zit je rond de 3,5%. Als je nu je hypotheek wilt gaan openbreken en opnieuw wilt vastzetten, dat zal je dat naar verwachting het volgende plaatje aan boeterente opleveren:

Bank mist aan inkomsten 2 jaar lang 1,7% (5,2 minus 3,5%) over je hypotheekbedrag. Dus bijvoorbeeld bij 200.000 hypotheek is dat 2 x 1,7% = 3,4% over 200.000, is 6800 euro. Deze boeterente is aftrekbaar, dus je krijgt er , zeg, 42% van terug, maar het is een boel geld.

Gelukkig is ING tegenwoordig een eensporige bank qua rente, dus je krijgt straks bij de renteverlenging dezelfde rente aangeboden als nieuwe klanten aangeboden krijgen, dus daarmee zit je tegenwoordig wel goed bij ING. Ik denk dat ik het zo zou laten en over 1,5 jaar/2 jaar gewoon zou verlengen.

Heel veel succes!
Reageer op topic