Ondanks boeterente verstandig om over te sluiten?

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
29 oktober 2013 16:18 Familie Scholten
Hallo,

Wij hebben onze hypotheek voor ca. 5 jaar terug vastgezet voor 20 jaar voor 4,7 %. Wij lezen nu dat je voor 10 jaar soms maar 3,8% aan rente betaalt, maar dat zal ook weer liggen aan de hoogte van je hypotheek. Denkt u dat het verstandig zou zijn om nu toch te gaan kijken naar oversluiten? We weten dat je vaak boeterente betaald, maar weten niet hoe dit berekend wordt.

Met vriendelijke groet,

Familie Scholten
31 oktober 2013 09:13 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Goedemorgen!

Inderdaad is het op dit moment mogelijk om met Nationale Hypotheek Garantie uit te komen op een 10-jaar vaste rente van 3,85%. Uw rente van 4,7% voor 20 jaar vast is ook naar huidige maatstaven overigens een keurig tarief, maar als u goedkoper wilt, dan is het inderdaad zo dat u zult moeten overstappen naar bijvoorbeeld het mooie 10-jaars rentetarief.

Om over te kunnen stappen naar de mooie NHG-tarieven voor 10 jaar vast, dient u wel aan enkele eisen te voldoen:

-Uw inkomen dient voldoende te zijn voor het afsluiten van de hypotheek
-Uw woning dient minimaal evenveel waard te zijn als de hypotheek die op de woning rust
-De nieuwe hypotheek mag niet hoger zijn dan EURO 265.000,= (NHG-grens bij oversluiten).

Als u aan deze criteria voldoet (ik kijk er graag samen met u naar), dan KAN oversluiten interessant zijn. Afhankelijk van de bank of hypotheekverstrekker waar de huidige hypotheek loopt kan er sprake zijn van een boeterente. Hoe wordt deze OP HOOFDLIJNEN berekend:

U heeft nog 15 jaar vaste rente van 4,7% U wilt daar vanaf.
De hypotheekverstrekker kijkt wat in uw situatie een nieuwe hypotheek van 15 jaar vast zou kosten qua rente. Stel deze is nu 4,5%, dan loopt de bank 0,2% mis, 15 jaar lang. Dat is in totaal (afgerond) 0,2% x 15 = 3,0%
Is uw hypotheek 100.000 euro, dan is uw boete RUWWEG EURO 2.000,=. De boeterente is aftrekbaar en u krijgt hiervan globaal 42% terug van de belastingdienst.

MAAR: Er kunnen uitzonderingen of afwijkingen zijn op bovenstaande berekening. Om dit zeker te weten, kunt u het beste contact opnemen met uw bank en vragen om een Pro Forma Aflosnota. De bank stuurt u dan een berekening hoe hoog uw boeterente is. Dan weet u het zeker. Vervolgens kunnen we kijken of het interessant is om de hypotheek over te zetten.

Als u nog vragen heeft, laat het gerust weten!


mvg Erik Verberg
Reageer op topic