Overwaarde

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
7 april 2015 01:02 Sanne
Beste allen,

ik plaats mijn vraag omdat ik bezorgd ben over de hypotheek van mijn ouders. Zij komen uit de tijd dat hypotheken bij de vleet werden vertrekt en overwaarde veel sneller werd opgenomen voor bijvoorbeeld een verbouwing aan het huis of andere uitgaven.

Vandaag de dag wordt er kritischer naar het verstrekken van een hypotheek gekeken en is er vaak geen sprake meer van overwaarde of de overwaarde is niet en anders gebruikt. Mijn ouders hebben in de 'goede tijd' de overwaarde gebruikt voor verbouwing aan het huis en andere uitgaven. Inmiddels staat het huis 'onder water'. Over 5 jaar gaan zij beiden met pensioen. De looptijd van de aflossing van de hypotheek wordt langer daar de overwaarde niet meer aanwezig is. Daarnaast dalen de inkomsten ook daar zij met pensioen gaan.

Hoe kan berekend worden hoe lang en hoeveel er betaald moet worden na het ingaan op inkomsten uit pensioen? Mijn ouders willen graag kleiner wonen, maar de woning zal dan verkocht worden met een restschuld. Hoe kan de hoogte afbetaling van een restschuld worden bepaald? Er is geen mogelijkheid tot extra aflossen middels spaargeld of de aankomende 5 jaar meer aflossen. Ze hebben nog nooit een achterstand gehad in het betalen van de hypotheek en er zijn geen andere schulden.

Graag hoor ik van jullie!
7 april 2015 07:09 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dag Sanne,

Dankjewel voor je bericht. Dit is inderdaad MOGELIJKERWIJS een heel zwaar verhaal. Uiteraard zouden we dan de inkomens, de toekomstige inkomens en de hypotheeklasten (hoogte, rente, etc) moeten weten van jouw ouders. Dan kunnen we rekenen wat er straks netto besteedbaar overblijft.

Als je over zou gaan tot verkoop en er blijft een restschuld over, dan zijn er tegenwoordig wel weer wat mogelijkheden om dit gespreid in 15 jaar terug te betalen. Maar dan moet het tekort wel binnen redelijke grenzen liggen.

Overigens kan het soms kostbaarder zijn om een stuk restschuld binnen een afzienbare termijn terug te betalen dan om in de huidige woning te blijven wonen.

Je zou de gegevens door mogen geven aan me, dat kan via de prive mail als je dat wil. Dan kijk ik er met alle plezier kostenloos naar.

Hartelijke groet,

Erik Verberg
7 april 2015 14:43 Sanne
Dag Erik,

Allereerst bedankt voor je reactie.

Vroeg of later ga ik dit met mijn ouder bespreken om te bekijken welke gedachtes zij hebben. Zij laten hier namelijk vrij weinig over los. Ik vermoedt dat dit iets te maken heeft met generatie en uiteraard ook schaamte richting je eigen kinderen. Dat begrijp ik heel goed. Iedereen wilt zijn/haar eigen boontjes doppen en financiƫn ligt nu eenmaal gevoelig.

Erg fijn dat je mee wilt kijken, maar ik weet niet of dit de juiste tijd is om het met ze te bespreken en de gegevens te verstrekken. Kan jij of iemand anders mij vertellen, indien de tijd rijp is, wie daar voor benaderd kan worden en welk prijskaartje daaraan verbonden is? Mijn ouders komen rond van het geld wat zij maandelijks ontvangen, maar hebben geen (groot) budget om adviseurs te betalen.

Gr, Sanne
7 april 2015 15:48 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dag Sanne,

In tegenstelling tot veel bedrijven waar direct "de meter gaat lopen" vinden wij het geen enkel probleem om gewoon eens geheel kostenloos en vrijblijvend om de tafel te gaan zitten.

Als de tijd er rijp voor is, geef dan gerust een seintje. Als je op de site contact zoekt of belt en vraagt naar Erik Verberg, dan plannen we een afspraak in en gaan we gewoon een keer zitten, zonder dat daar kosten aan verbonden zitten.

Hartelijke groet,

Erik Verberg
10 april 2015 17:42 Sanne
Dag Erik,

Bedankt voor alle informatie en je aanbod. Ik zal het aanbod in gedachten houden.

Met vriendelijke groet,

Sanne
Reageer op topic