Beoordeel deze pagina
8,9/10 (12)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekforum

Goedkoper huis kopen?

4 jaar geleden door Rozanne 394

hoi, Zou ik een vraag mogen stellen?

Wij hebben een huis met hypotheek van 213000. We hebben de laatste jaren te maken gehad met werkeloosheid en wisselend inkomen en mede daarom willen we nu graag goedkoper gaan wonen. Ook willen we graag van woonplaats veranderen. -In de woonplaats van onze keuze staat een huis sinds kort te koop, de vraagprijs is 144000. -We hebben een doorlopend krediet van 13000. -Ons huidige huis is gedaald in waarde tot circa -schatting- 195000.

Ons inkomen wisselt nogal maar was afgelopen jaar redelijk, nl 30.000 van mijn man (45 jaar)en 17.000 euro van mij (41 jaar). Mijn man heeft nóg geen vaste baan maar kan ws. wel een intentieverklaring krijgen. Mijn baan is in gevaar door een reorganisatie.

We hebben te horen gekregen dat we een woekerpolis hebben (...) en een dringend advies gekregen om deze om te zetten waardoor onze woonlasten nog meer zullen stijgen (ong. 110 euro netto per maand). Dit doen we nu niet ivm de lasten. We hebben onze hypotheek 20 jaar vast voor een mooie rente van 4,1 prc. We betalen nu bruto 900 voor de hypotheek met levensverzekering. We hebben tien jaar hypotheekrenteaftrek achter de rug. De ruim duizend euro bruto vinden wij te veel worden. We werken ons te pletter om onze lasten te kunnen betalen en hebben het hier zwaar mee. Mede daardoor was ons inkomen afgelopen jaar redelijk maar we voelen ons hierdoor wel gevangen.

Onze vragen:

-We willen graag lagere maandlasten zodat voor ons de druk er af is, is het dan verstandig een goedkopere woning te kopen? (leek ons zelf wel). We hebben ook NHG op onze hypotheek, dat zou ook nog een optie zijn, maar dit heeft niet onze voorkeur omdat we eigenlijk niet weten wat we dán moeten; omdat we geen' woonduur' hebben voor een huurwoning.-en dus niet zomaar voor huur in aanmerking komen. We hebben een gezinnetje en willen voorkomen dat we in een slechte buurt komen te wonen in onze huidige stad..

-Kunnen we het huis kopen, en kan zowel het krediet als de restschuld meegefinancierd worden? (en ook de kosten koper). We hebben geen spaargeld. -mocht ik een samenstellingsovereenkomst aangaan op mijn werk waarin staat dat ik nog 1 jaar in vaste dienst blijf en daarna met afspraken studie e.d. vertrek (en recht heb op WW maar verwacht dan door te stromen naar andere werkgever) , mag ik op basis van die overeenkomst dan mijn inkomen nog wel meenemen in alle berekeningen? -Mocht het verstandiger zijn om NHG aan te vragen en onze restschuld zou worden kwijtgescholden als ons huis is verkocht, zouden we dan daarna opnieuw een (goedkoper) huis mogen kopen? -We denken dat door ons inkomen afgelopen jaar niet voor NHG in aanmerking te komen, klopt dat? -We hebben een soort clausule in de hypotheek zitten waarin staat dat we alleen bij de Hypotheker terecht kunnen voor wijzigingen in de hypotheek (ik meen ook bij verkoop etc). Hier zijn wij niet blij mee omdat we het gevoel hebben verkeerd door de Hypotheker te zijn voorgelicht wat resulteerde in een woekerpolis. Kunnen we van die clausule af?

Een heleboel info, ik hoop dat onze vragen duidelijk zijn. Alvast dank voor uw antwoord. Vr groet Esther.

4 jaar geleden door Rozanne

Heel erg bedankt voor je snelle en duidelijke antwoord, echt super! Nog enkele vragen houd ik over (en dan houd ik echt op hoor ;)),

Je voorstel is het overwegen waard. Er zit nu zo'n 11.000 euro in de spaarvorm. -moet in zo'n geval de nieuwe hypotheekvorm een annuiteitenhypotheek zijn? Want ik begrijp dat je dan later voor hogere kosten komt te staan? Zijn er ook andere vormen mogelijk? -Kunnen we de rente die we nu hebben dan wel meenemen? Dus de 4,1 procent voor 20 jaar vast? -Komen er kosten bij als je van hypotheekvorm wijzigt?(die je dus dubbel betaald als je toch eens later gaat verhuizen) =begrijp ik dat we alleen van jullie een adviseur kunnen laten langskomen als er echt sprake is van verhuizen? Ivm dat alleen recht van de Hypotheker.(of kunnen we langskomen) We vinden je uitleg namelijk erg prettig en goed te begrijpen!

Vriendelijke groet Esther.

4 jaar geleden door Rozanne

Dag Erik, ik heb toch nog één vraag: Kan mijn moeder iets betekenen in de restschuld? Ze heeft namelijk een behoorlijke overwaarde op haar huis. Kan dat als borg dienen (dus zonder dat zij dit geld hoeft uit te keren)? En ik had nog de vraag gesteld of de rente meegenomen kan worden als de de hypotheekvorm zou wijzigen, daar zou ik heel graag nog antwoord op willen hebben. Verder houden we jullie in gedachten mochten we op een dag wel gaan verhuizen, want we zijn erg blij met de site; ik zag dat jullie in Zwolle zitten, komt dat even goed uit; wij ook! ;) Groetjes Esther.

4 jaar geleden door Died

Beste Erik,

uit bovenstaande berichten merk ik dat je verstand van zaken hebt vandaar dat ik me tot jou richt. Onze situatie is vergelijkbaar maar toch weer anders. Ook wij kampen met een ernstige inkomstenterugval a.g.v. werkeloosheid. We zijn beiden 50+ en dat helpt niet. We zijn een eigen bedrijf gestart wat helaas (nog zeer) weinig oplevert. Stel dat wij zouden kiezen voor de verkoop van ons huis en een veel goedkoper huis zouden kopen kunnen we dan de helft van onze huidige hypotheek meenemen. We hebben tot nu toe altijd onze hypotheek op tijd betaald en geen schulden.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.