Beoordeel deze pagina
8,9/10 (12)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekforum

Hypotheek zonder vast contract.

5 jaar geleden door Peters en Dinkelman 1229

Hallo,

Mijn vriend en ik willen graag samenwonen en ons eerste huis kopen. Nu hebben wij allebei in principe een goed inkomen en zouden we genoeg kunnen lenen volgens de berekeningen. Mijn vriend heeft een jaar contract dat pas verlengd is. Zelf ben ik in opleiding binnen een bedrijf en heb ik daar een contract tot januari 2015.

Kloppen de berekeningen dan wel voor ons of moeten wij er rekening mee houden dat het minder is wat we kunnen lenen. Dat ik in opleiding ben binnen een bedrijf word hier ook anders na gekeken of is het gewoon het inkomen dat telt?

Graag wat informatie hierover.

Met vriendelijke groet,

Elke

5 jaar geleden door Rita

Dag Elke,

Ik val met de deur in huis: het is niet zwart-wit:

Jouw vriend: Hij heeft nu een nieuw jaarcontract gekregen. Als jullie een huis willen kopen, zal de werkgever van jouw vriend een werkgeversverklaring moeten invullen voor de bank. Geeft de werkgever in de werkgeversverklaring aan dat hij de intentie heeft om bij gelijkblijvend functioneren jouw vriend na dit jaarcontract een vaste baan aan te bieden, dan mag je het inkomen van jouw vriend VOLLEDIG meetellen.

Verklaart de werkgever dat NIET, dan zal de bank rekenen met het gemiddelde inkomen dat jouw vriend over de afgelopen drie kalenderjaren heeft gehad ("beoordeling als flexwerker"). Dit gemiddelde bepaalt dan welk inkomen er voor hem kan worden gehanteerd.

Voor jouzelf: Je hebt een contract tot 2015, waarbij kennelijk de verlenging of het vaste contract afhankelijk zal zijn van jouw het slagen voor jouw opleiding. In dat geval werkt een intentieverklaring van de werkgever niet en zul je beoordeeld worden op het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaren. Dit is met name lastig als je pas net aan het werk bent, want dat drukt het gemiddelde enorm naar beneden. Maar je zou het kunnen vragen bij de P&O afdeling van je werkgever: Wil de werkgever mij een intentieverklaring geven voor een vast contract?

Ik hoop dat je met deze informatie uit de voeten kunt, anders hoor ik graag van je!

Succes met alle overwegingen!

Hartelijkegroet,

Marcel

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.