Beoordeel deze pagina
8,6/10 (13)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekforum

Verdeling diverse hypotheken

3 jaar geleden door Ben 551

Hallo,

Ik heb een vraag over de verdeling van een woning in verschillende hypotheken. Wij willen gaan samenwonen en zijn ons aan het oriënteren op woningen. Hiervoor is het prettig als we inzicht hebben in wat we kunnen lenen. Er zijn hiervoor mooie online rekentabellen voor, gebaseerd op annuïteiten- of lineaire hypotheek, maar onze situatie is wat complexer en dat kunnen we daar niet invullen.

  • ikzelf woon in een koopwoning met een 50% spaarhypotheek en 50% aflossingsvrije hypotheek. Er is al een 12 jaar gespaard en er zal een kleine overwaarde zijn. De woning is een "slimmer kopen woning", dus van de verkoopwaarde gaat nog een deel naar de betreffende woningcorporatie, die ook het eerste kooprecht heeft (en zal gebruiken).

  • Mijn vriendin woont gehuurd en kan dus alleen een annuïteiten- of een lineaire hypotheek afsluiten.

Omdat ik sinds 3 jaar zelfstandige ben, kan ik met mijn nog niet zo hoge inkomen niet veel lenen. De bank geeft wel iets, maar niet heel veel. Mijn vriendin heeft een vast contract en kan wel een redelijk bedrag krijgen. Zij zal dus de hoofd-hypotheekgever worden, aangevuld met mijn aandeel. Nu is het zo dat ik wél mijn hypotheekconstructie mag meenemen, maar de vraag is: geldt dit voor het hele te lenen bedrag, of alleen voor het deel dat ik zelf mag lenen? En is het dan beter om alleen het aflossingsvrije deel mee te nemen en het opgebouwde spaardeel als kapitaal in te brengen, of is het zinvol om het spaargedeelte ook mee te nemen? En hoe, als deze verdeling bekend is, berekenen we dan het max. te lenen bedrag?

Met vriendelijke groet, Joren Hoogeboom

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.