Beoordeel deze pagina
8,9/10 (12)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekforum

Bestaande hypotheek met Wajong gekregen maar nu zitten we vast

3 jaar geleden door Dennis 631

Hallo allemaal

Wij hebben in 2013 een hypotheek gekregen met een Wajong inkomen. Nu willen we graag verhuizen maar kunnen we geen enkele bank vinden die nu een Wajong uitkering meeneemt. Dit heeft allemaal te maken met de participatiewet. In het ergste geval gaat er 5% van mijn inkomen af, voor de rest verandert er niks. Ik val in de oude Wajong (2007) heb geen sollicitatie plicht, ben niet verplicht om te reintegreren en mijn situatie veranderd niet tenzij ik zelf wijzigingen doorgeef of zelf weer aan het werk wil. De bank mag met mijn toestemming informatie opvragen bij het UWV, ook heb ik een toekenningsbesluit.

Tevens hebben we ook een stukje overwaarde wat we mee kunnen nemen in de nieuwe hypotheek.

Hopelijk is hier iemand die ons kan helpen.

Mvg fam Kuijf

3 jaar geleden door Gijs

Hallo Amanda,

Hier hetzelfde. Vriendin heeft sindskort een contract voor onbepaalde tijd en ik een wajong van voor 2010 (ouwe wajong) ben voor 80/100 afgekeurd.

Mijn inkomen mag niet worden meegerekend volgens de NHG (ook niet met toekennings besluit) ze hebben door de participatiewet zeggen ze geen zekerheid van inkomen meer bij de wajonger, terwijl je met welk contract dan ook bijna niet meer zekerheid hebt van inkomen want de uwv stopt de uitkering niet zomaar ze gaan niet failliet hij kan hooguit verlaagd worden met 5% wel kon het UWV mij een hypothekers verklaring verstrekker nu is het de vraag of ze dat willen bekijken bij de NHG en met alleen mijn vriendin haar inkomen kan je gewoon niet genoeg hypotheek opnemen.

Met andere woorden: Je zit vast totdat ze het beleid aanpassen. Recht op een huurwoning heb je wel maar je inkomen licht gewoon te hoog of op de rand voor huurtoeslag met als gevolg dat je 600 euro per maand voor een woning kwijt bent en dan reken ik de huurverhoging jaarlijks nog niet mee.

Terwijl als jij een woning koopt voor hetzelfde geld dat je huurwoning waard is je maandlasten tot ongeveer 200€ per maand lager wordt. Maar je zou kopen niet kunnen financieren in theorie.

Nou volg ik momenteel nog een studie waarna eenmaal afgerond mijn kansen op werk en reïntegratie een stuk verbeteren en hoop dus zeker later mijn inkomsten uit arbeid te verkrijgen wanneer dit tot de mogelijkheden behoort.

Voor de mensen die 80/100 zijn en hun hele leven blijven (ook naar de herkeuring) en echt niet anders kunnen moet een uitzondering gemaakt kunnen worden want die doelgroep word op deze manier eigenlijk een soort van gediscrimineerd. En kan nooit in hun hele leven verder komen als een huurwoning tenzij ze een partner hebben met veel geld.

Hopelijk komt er een passende oplossing voor ons beiden en de rest van de wajongers die verder willen met hun leven! Algeschikte hypotheek vind die hiertoe bereid is zou je het dan hier willen laten weten?

Groet,

Jamie

3 jaar geleden door Daan

Hallo Amanda , wij zitten in exact hetzelfde schuitje . Ik heb begin dit jaar contact gehad met het NHG en kreeg te horen dat ik op papier moest zien te krijgen dat ik de wajong duurzaam zou houden, dit heb ik geregeld en heb zelf een herkeuring aangevraagd en de extra strenge wajong 2015 toegekend gekregen . Dit is de allerlaatste wajong voor mensen die nu niet kunnen werken en in de toekomst ook niet en onder de huidige wet en regelgeving deze houden tot aan hun aow leeftijd zonder keuringen of verplichtingen. Toen ik dat op papier had heb ik nogmaals de NHG gebeld en alles was mogelijk dus ben ik onze huidige woning gaan verkopen omdat ik de trap niet meer op kom en mijn gehandicapte kind ook niet. De woning was zo verkocht met winst en wij kochten een andere gelijkvloerse woning die ruim binnen ons budget past en zijn van plan van spaargeld zelf de kosten koper te betalen. De koper van onze woning heeft de financiering ook al rond....................maar wij krijgen tot nu toe nergens een offerte. Als dit zo doorgaat staat mijn gezin met 2 gehandicapte mensen dus op 18 januari op straat omdat de regels van de NHG per 1 Oktober veranderd zijn. Ik heb ook geen idee hoe dit op te lossen. Ik heb zelfs het UWV nu zover dat zij een verklaring voor mij maken dat ik met de huidige regelgeving gewoon de wajong tot aow behoud maar of dat gaat helpen.......

3 jaar geleden door Dennis

Wat verschrikkelijk allemaal, zelf heb ik ook een formulier mer een hypotheekverklaring van het UWV gekregen alleen de banken weigeren om hiermee akkoord te gaan. Zou je mij kunnen mailen op rock@live.nl? Ik heb inmiddels contact met de wethouder participatiewet, en contact met de 2de kamer. Deze hebben gisteren in debat het probleem met Wajong en hypotheek aanvragen aangekaart bij mevr klijnsma ( 'minister sociale zaken en werkgelegenheid) Over een paar weken komt ze hier op terug. Vanmiddag heb ik een gesprek met een professional van UWV over dit probleem. Het is echt onmenselijk, zoveel mensen zitten hierdoor in de problemen, hier moet wat aan gedaan worden. Misschien kunnen wel elkaar op de hoogte houden en tips geven wat betreft de hypotheekaanvraag.

Mvg Amanda

3 jaar geleden door EDS

Ook wij zitten vast met dezelfde regels. Mijn vrouw heeft sinds 1996 een Wajong uitkering 80 tot 100 % afgekeurd. Ik heb een normaal loon maar het huis dat we nu op het oog hebben is te duur voor alleen mijn loon. Dus bij de hypotheek hebben we haar uitkering ook nodig. Er is geen geldverstrekker die ons een hypotheek wil verstrekken op basis van beide inkomens. Wij hopen dus ook dat de geldverstrekkers snel op de vingers worden getikt. Graag blijven we op de hoogte van de ontwikkelingen. Tips en suggesties zijn dus ook altijd welkom.

Hessel en Annemiek

2 jaar geleden door Alex

Het niet toekennen van Wajong als inkomsten is een onbedoeld bijeffect van de participatiewet. Inmiddels is door de overheid bepaald dat een Wajong uitkering als blijven beschouwd moet worden en banken dit in hun berekening mee moeten nemen. Zie onderstaande link: https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2015/12/24/beantwoording-kamervragen-over-hypotheek-en-wajong/beantwoording-kamervragen-over-hypoteek-en-wajong.pdf

2 jaar geleden door Daan

Ik heb een hypotheek van Attens met wajong en ook bij ING was het gelukt maar is het heel afhankelijk van welke adviseur je hebt . In Hellevoetssluis had ik een heel fijne adviseur van ING die als back up plan mee werkte als de hypotheek bij Attens geweigerd zou worden. Het is dus niet onmogelijk . Wel heb ik een herbeoordeling bij het UWV gevraagd zodat ik duidelijk op papier had dat ik de wajong NIET kwijt zou raken.

2 jaar geleden door Daan

Vergeet erbij te vertellen dat zelfs een NHG mogelijk is maar alleen voor wajongers van voor 2010 zonder arbeidsvermogen . Dat was voor mij zelf dus niet mogelijk daar ik verlaat mijn wajong pas in 2014 heb aangevraagd op 44 jarige leeftijd.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.