Beoordeel deze pagina
8,9/10 (12)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekforum

Eerste eigen koopwoning verhuren, tweede woning aankopen met partner

1 jaar geleden door Eric Fillet 795

Goedenavond,

Ik heb een situatie en ik ben benieuwd of het mogelijk is een hypotheek te krijgen. Ik heb flink lopen googlen maar lastig vergelijkbare sitauaties kunnen vinden.

Ik heb twee jaar geleden dmv schenking een woning kunnen kopen samen met mijn zusje. Op de woning rust geen hypotheek. Ik heb er alle tijd gewoond tot afgelopen jaar. Ik ben toen bij mij vriend ingetrokken (huurhuis). Mijn eigen (50/50 met zusje) woning wordt sindsdien verhuurd.

Nu willen mijn vriend en ik een woning kopen om zelf in te gaan wonen. Op basis van salarissen kunnen wij rond de 350.000 euro hypotheek krijgen. Nu hebben wij een woning op het oog van 315.000 euro. De adviseur die wij hebben gesproken zegt dat het niet mogelijk is de woning te financieren omdat de afgelopen twee jaar mijn eigen woning mijn hoofdverblijf was en omdat daar geen hypotheek op zit, dit als overwaarde wordt gezien.

WOZ van vorig jaar is 180.000 euro. Mijn deel overwaarde is 90.000 euro. Rente momenteel 3,2% had de adviseur het over

Door de overwaarde is er geen hypotheekrente aftrek mogelijk op een bedrag van 90.000 euro. En daardoor kunnen wij volgens de adviseur nu maar een bedrag van rond de 225.000 euro lenen (315.000-90.000eu).

Klopt dit? Ik vind het nogal apart dat ik door het hebben van een huis (vermogen) nu financiële de dupe ben van het hebben van een huis. Er is geld, er is salaris.

Als je de 90.000 euro terug rekent wat je niet mag aftrekken dan kom je qua maandlasten rond de 120 euro extra per maand uit. Plus de adviseur was niet duidelijk waar de 90.000 euro vanaf werd getrokken. Lijkt mij van het max bedrag aan hypotheek - 90.000 euro = een tekort aan 55.000 euro. En met het bedrag van 55.000 euro betaal je per maand 73,- extra.

Het lijkt mij dat je met creatief denken hier wel een oplossing voor kan vinden? Kan ik de huuropbrengsten hiervoor gebruiken? Of onze ouders ons elke maand 200 euro geven/lenen? Kan ik niet een extra hypotheek krijgen op basis van mijn overwaarde van de woning, en dit gebruiken voor mijn tweede woning?

Ik hoop dat jullie mij raad kunnen geven!

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.