Beoordeel deze pagina
8,9/10 (11)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekforum

Nieuw leningdeel, waarom dan toch de oude rente(vaste periode)?

1 jaar geleden door Elle 705

In 2010 kocht ik samen met mijn toenmalige partner een huis en sloten we samen een spaarhypotheek af. Ruim 3 jaar later liep de relatie op de klippen en besloot ik het huis over te nemen. De wettelijke regels rondom hypotheekaftrek waren echter veranderd en als gevolg daarvan was het niet mogelijk om die hele hypotheek op mijn naam te zetten. In plaats daarvan nam ik de halve hypotheek over, en moest er een nieuw 2e annuitair leningdeel. Nu stond er heel duidelijk in de voorwaarden dat je voor elk leningdeel een aparte rentevaste periode mocht bepalen en gezien het feit dat alles erop wees dat de rente de komende jaren ging dalen stelde ik voor een zo kort mogelijke rentevaste periode te nemen voor dit nieuwe deel.

Maar helaas! Daar wilde de hypotheekverstrekker tot mijn grote verbazing niet aan meewerken. Volgens hen betrof het een aanpassing die zou komen te vallen onder hetzelfde hypotheeknummer en daarom zat ik vast aan dezelfde rentevaste periode als voor het spaardeel: 30 jaar lang 5,3%! En om het feest compleet te maken kreeg mijn ex. wel een nieuw hypotheeknummer en wél de mogelijkheid om een nieuwe rentevaste periode te kiezen.... Uiteraard zijn er wat brieven heen en weer geschreven, maar de hypotheekverstrekker hield voet bij stuk. Aangezien ik op dat moment echter wel meer aan mijn hoofd had heb ik er uiteindelijk toch maar mee ingestemd.

Inmiddels leven we in 2017 en qua voorspelling over de hypotheek rente heb ik er duidelijk niet naast gezeten. Had ik die korte rentevaste periode gehad, dan had ik nu voor mijn annuitaire leningdeel 1,8% rente betaald. Best wel frustrerend op de momenten dat ik het weer eens besef. Bijvoorbeeld als ik weer eens van iemand verneem dat het bij zijn/haar bank wel ging. Dat is de reden waarom ik nu hier dit verhaal plaats. Ben ik er niet gewoon ingeluisd en bestaan er misschien toch nog mogelijkheden om er iets aan te veranderen?

Bij voorbaat dank voor jullie reacties!

Arjan

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.