Beoordeel deze pagina
8,9/10 (12)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekforum

Hypotheek met garantstelling ouders

5 jaar geleden door Henk 388

Hallo,

Wij vroegen ons af of we makkelijk en bij elke hypotheekverstrekker een hypotheek kunnen krijgen via garantstelling. Mijn ouders willen wel garant staan. Dat kan toch als zij kunnen aantonen dat ze voldoende vermogen hebben?

Groetjes Inge

5 jaar geleden door Sandra S

Dag Internet,

Er is nog wel wat verschil tussen de diverse vormen waarbij ouders je helpen om een woning te kopen. Wat nog wel eens gebeurt is het volgende:

Je wil een woning kopen maar je inkomen is ontoereikend. Dan kun je je ouders laten meetekenen, oftewel "garantstellen". Dit kan echter alleen maar als je ouders ruimte hebben in hun inkomen, oftewel: als ze nog leencapaciteit overhebben na aftrek van hun eigen hypotheeklast. Zo werkte het eigenlijk jarenlang.

Deze constructie was eigenlijk altijd bedoeld voor mensen die NU misschien wat te weinig inkomen hebben, maar naar verwachting op relatief korte termijn WEL voldoende inkomen hebben om zelfstandig de hypotheek te kunnen dragen.

Tot voor de crisis namen banken vrij gemakkelijk aan dat je inkomen wel ging stijgen. Tegenwoordig wordt er veel zwaarder gewogen en individueel gekeken. Als er niet al te veel progressie verwacht mag worden in je functie, en je salaris naar verwachting niet binnen een paar jaar (zeg 5 jaar) op het niveau zit dat je alles zelf kan dragen (volgens de normen), dan gaat deze route niet meer op.

Natuurlijk is er nog WEL de mogelijkheid om geld van de ouders geschonken te krijgen, dan wordt je leenbedrag lager en kun je alsnog de gewenste woning kopen, maar garantstellen: het wordt vreselijk lastig........

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.