Rente middeling welk effect op banksparen ?

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
15 augustus 2014 12:38 I.R Pool
Wij hebben een hypotheek waarvan de helft aflossingsvrij en de andere helft wordt aan het eind van de "rit" afgelost middels banksparen .

Nu de hypotheekrente laag staat kunnen wij hypotheekrente middeling aanvragen bij onze verstrekker.
Echter gaat dan ook de rente omlaag die we op de spaarrekening van banksparen krijgen.
Wij zullen dan meer maandelijks moeten inleggen om aan het doelkapitaal te bereiken.
En we zullen minder hypotheekrente aftrek hebben.

Onze vraag is, is het daarom de moeite waard om rente middeling aan te vragen? Onze hypotheekrente zou met 0.3 procent rente
dalen.

Met vriendelijke groet,
I.R pool
15 augustus 2014 13:09 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Goedendag,

Voor het aflossingsvrije deel maakt het wel verschil of u 0,3% minder betaalt. U kunt de afweging maken wat de administratiekosten van de rentemiddeling zijn en wat het u de komende jaren aan voordeel oplevert. Dan kunt u zo uitrekenen wat voordeliger is.

Voor wat betreft het bankspaardeel: de daling in rente en de daarmee corresponderende stijging in de spaarinleg zorgt ervoor dat het voordeel dat op dit leningdeel te behalen valt absoluut niet de moeite waard is. Het gaat hier om marginale verschillen.

Dus: voor het aflossingsvrije deel kan het nog wel interessant zijn, voor het bankspaardeel is het van weinig toegevoegde waarde. Dat is wat subjectief want iedere euro is er een, maar het middel is zwaarder dan het doel in dit geval.

Bovendien zit u met de rentemiddeling waarschijnlijk weer langer vast aan uw huidige hypotheekverstrekker. Dat kan een nadeel zijn. Dan is het misschien beter om alles eens tegen het licht te houden en te kijken of u met alles kunt overstappen naar bijvoorbeeld 2,15% variabele rente, 2,5% voor 5 jaar vaste rente, 3,15% voor 10 jaar vaste rente of een 20 jaar vaste rente van 3,9%.

Ik hoop dat u hiermee verder kunt!

Succes en bij vragen help ik u graag!

Erik

Reageer op topic