Restschuld bij verkoop woning ivm beëindiging relatie

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
9 juli 2013 14:49 Mir
Mijn situatie is als volgt. Mijn ex en ik zijn alweer 2 jaar uit elkaar maar moeten het appartement nog verkopen. Per persoon houden we een restschuld over van € 30.000,-. Ik zou deze willen meefinancieren met een nieuwe hypotheek, maar ik ga eerst een jaar huren met mijn vriend. 1 jaar huur en dan overgaan tot koop. We tekenen hiervoor ook al een koopcontract. Kan ik de € 30.000,- een jaar bevriezen en daarna meelenen met de nieuwe hypotheek? Koopprijs is € 212.500 maar getaxeerde waarde zal volgend jaar rond de € 235.000,- zijn. Met onze salarissen kunnen we het lenen maar kan het ook gezien de waarde van de woning en de restschuld?
15 juli 2013 10:31 Marcel
Dag Mir,

Je kunt restschuld niet over een tijdje meenemen in de nieuwe hypotheek. De vraag is ook of je het zou moeten willen. Als je namelijk een gunstig krediet regelt (banken en veel adviseurs zitten met een krediet rond de 10%), want dit kan rond de 6,5%. Als je er dan een annuitair dalende lening van maakt, dan los je de lening af in de dezelfde structuur als tegenwoordig ook een hypotheek moet worden afgelost.

Het heeft als voordeel dat je gewoon met Nationale Hypotheek Garantie een nieuwe hypotheek kunt aanvragen samen. Uiteraard moet daar dan wel het inkomen voldoende voor zijn. Als je een indicatie wil, dan heb ik jullie inkomensgegevens nodig (globaal).

Dat de woning meer waard is dan waar hij voor gekocht wordt, biedt geen oplossing: De bank financiert immers maximaal 105% van ofwel de getaxeerde waarde ofwel van de koopprijs, en kiest de laagste van die twee bedragen.

Maar je kunt hier heel goed een keurig verhaal van maken met te overziene lasten.
Reageer op topic