Restschuld meefinanciering; binnen welke termijn nieuwe hypotheek afsluiten?

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
3 april 2014 21:36 Annelies
Dag,

Wij hebben in 2007 onze tussenwoning gekocht waar een hypotheek op zit van € 162.000,-. We willen nu graag naar een 2-kapper en hebben ons huis te koop staan [eerst verkopen en dan pas kopen].. De waarde van de woning is de laatste jaren gekelderd en we verwachten niet meer dan € 145.000 te krijgen. Dit is dan ook ons maximum; een restschuld van € 16.000.

Nu mijn vraag:
We kunnen dit opvangen met ons spaargeld maar dan is de spaarpot leeg. Dit heeft dus niet onze voorkeur. Een krediet is ook mogelijk maar heeft ook niet onze voorkeur. Meefinanciering van € 10.000 met de nieuwe hypotheek lijkt ons de beste oplossing icm inlossing van € 6000,- van ons spaargeld. Is dit mogelijk als je nog niet direct een nieuwe woning hebt? Oftewel; binnen welk termijn moet je een nieuwe hypotheek afsluiten? We hebben een woning op het oog maar willen eerst deze woning verkopen.

Alvast bedankt!

Annelies
4 april 2014 09:56 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dag Annelies,

Indien je na 28 oktober 2012 je eigen woning hebt verkocht met een restschuld, dan kun je de rente en de eventuele financieringskosten over deze restschuld gedurende 10 jaar na de verkoopdatum in aftrek brengen. Dat betekent dus dat je na verkoop nog 10 jaar aftrek hebt. En DAT betekent dan weer dat als je bijvoorbeeld na 2 jaar te hebben gehuurd alsnog weer een woning koopt, je nog 8 jaar aftrek hebt van je restschuld

Het meefinancieren van restschuld IN DE HYPOTHEEK is -ondanks alle mooie verhalen- op dit moment nog maar ZEER beperkt aan de orde. Feitelijk is op dit moment alleen ING bereid om restschuld mee te financieren als je al een ING-hypotheek HAD en ook weer een ING-hypotheek afsluit.

MAAR: er worden op dit moment al allerhande kredietvormen aangeboden met rentes die vergelijkbaar zijn met hypotheekrentes. Deze kredieten zijn ook gewoon aftrekbaar, dus feitelijk werkt dit qua tarief, qua aftrekbaarheid en qua aflosstructuur exact hetzelfde als een HYPOTHEEK.

Zolang het inkomen het toelaat, kan er dus gewoon restschuld worden gefinancierd, waarbij het qua lasten eigenlijk niet uitmaakt of het nu WEL of NIET in de hypotheek is ondergebracht.

Kun je hier mee verder?

Hartelijke groet,

Erik
7 april 2014 10:42 Annelies
Dag Erik,


Hartelijk dank voor je reactie, hier kunnen we zeker iets mee!

Groet,
Annelies
Reageer op topic