Restschuld via banksparen?

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
31 mei 2015 21:21 Jan
Goedenavond,

Wij verwachten een restschuld van 25000 euro bij een hypotheek van 235000 (130000 banksparen, 105000 aflossingsvrij, NHG)

Het nieuwe huis dat wij willen kopen zal goedkoper zijn, circa 205000 obv 103% financiering.

Wij willen graag zoveel mogelijk de oude hypotheek meenemen, een bouwdepot nemen en de restschuld meefinancieren onder NHG, uitgaande van de nieuwe norm van max 245000.

Wat kan er wel en wat kan er niet met de oude hypotheek gefinancierd worden? En kan de rente opnieuw worden afgesloten( wij kunnen boetevrij aflossen bij verhuizing)?

Bij voorbaat hartelijk dank!

Jan
1 juni 2015 08:22 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Beste Jan,

Dankjewel voor je vraag/vragen. Ik leg je graag uit wat er kan en hoe het werkt.

1)
Je kunt je hypotheek nooit meenemen. Soms lees je dat je je rente kan meeverhuizen, maar feitelijk is het altijd een nieuwe hypotheek, waarbij je dan dezelfde rente krijgt als die je had, meer niet. Daarmee is jouw vraag wel beantwoord: je kunt je hypotheek niet meenemen, je krijgt een nieuwe hypotheek met nieuwe normen

2)
Banksparen (fiscaal gunstig) meenemen vind ik (maar ik heb jullie exacte gegevens niet) geen interessante optie als er sprake is van verkoopverlies. Liever zou ik ervoor kiezen om de hypotheek en de bankspaarrekening te verrekenen, zodat de restschuld lager wordt of verdwijnt. Want verkoopverlies meefinancieren kan onder voorwaarden wel, maar je met het wel kunnen en willen aflossen in maximaal 15 jaar. Dus dat levert hoge lasten op.

3)
De nieuwe hypotheek kan tot 103% of iets meer ivm restschuldfinanciering. Wat ook interessant kan zijn (omdat niet alle banken die restschuld meefinancieren) is dus om zo laag mogelijke restschuld over te houden (door bankspaarsaldo te verrekenen) is om de allergoedkoopste aanbieder te kiezen en er een krediet naast te nemen voor de restschuld.

Het is een specifieke kwestie, pas met alle cijfers en inkomensgegevens kan ik er echt en scherp oordeel over geven.

Hartelijke groet,

Erik
Reageer op topic