Scheiding, korting terug naar woningbouwvereniging en goedkoop huisje kopen.

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
1 januari 2015 13:28 Theo
Geachte,
Helaas zijn wij van plan om uit elkaar te gaan, mijn vrouw wil gaan huren en ik het liefst een goedkoop (123000 euro) huisje terug kopen. Hebben een hypotheek van 223000 aflossingsvrij, spaardeel van 50 euro. Huis gekocht in 2006 van wbv met een korting van 15 % met als voorwaarde dat bij verkoop het huis aan of via de wbv te koop aan moeten bieden, er is ook sprake van een kettingbeding. Wbv wil de woning niet kopen, willen hem wel bij hun op de site zetten en willen ook meewerken aan het ontbinden van het kettingbeding. Willen ook 15 % terug, stellen zich erg star op. Doen op het ogenblik huurwoningen voor erg weinig geld in de verkoop. Zelf sparen we maandelijks 250 euro hebben een saldo van 4500 euro. Salaris netto vrouw is 1200 en van mij 2100, beide vaste aanstelling. Van ING telefonisch vernomen dat ik met mijn salaris ongeveer een hypotheek van 160000 zou kunnen krijgen. In eerste instantie wil ik hier nog wel even blijven wonen en zorgen dat de hypotheek van nu 600 netto maandelijks over gemaakt wordt. Mijn vrouw wil wellicht snel scheiden om in aanmerking te kunnen komen voor huur- en zorgtoeslag, wil hier ook wel in mee gaan maar vraag mij af of het mogelijk is om bv het al eerder genoemde goedkope huisje te kunnen kopen. Ben benieuwd naar een reactie. Las eerder geplaatste vragen en de antwoorden, raakte daar wel enthousiast over.
Vriendelijke groet,
Theo
2 januari 2015 09:18 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Beste Theo,

Dankjewel voor je bericht. Vervelende situatie. Wat de woningbouwvereniging wel en niet kan maken hangt wel af van de exacte contractuele voorwaarden. Ik ga er echter van uit dat zij goed weten wat hun rechten zijn. Om je goed te kunnen helpen is het wel van belang om te weten wat een realistische verkoopprijs van jullie huidige woning is. Ik ga ervan uit dat er -zeker na afdracht van 15% aan de woningbouwvereniging- een verkoopverlies overblijft.

Als je een verkoopverlies overhoudt, dan is dit een schuld die binnen een periode van 10 jaar zal moeten worden afgelost. Daarbij: als ING roept dat je 160.000 kunt lenen, dan is dat waarschijnlijk zonder de wetenschap dat er nog een restschuld zal zijn. Dus ik verwacht ten eerste niet dat je met een (grote?) restschuld de woning kunt kopen die je wil (ook voor een woning van 123.000 vraag ik me dat af, maar ik kan het pas roepen als ik wat getallen weet).

Ten tweede is het denk ik goedkoper om te blijven wonen waar je nu woont en de hypotheek in je eentje te betalen (dit zal al gauw goedkoper zijn dan een nieuwe lagere hypotheek + een restschuldfinanciering, omdat die restschuldfinanciering er in 10 jaar uit moet, dus forse lasten met zich mee zal brengen). Blijven wonen zal echter voor jouw vrouw geen langjarige optie zijn, want zij blijft medeverantwoordelijk voor de hypotheek, ook als jullie formeel gescheiden zijn en huis + hypotheek aan jou toebedeeld zou zijn. Bij betalingsproblemen zal men dus ook bij je ex aankloppen.

Afhankelijk van de hoogte van de te verwachten restschuld is er eigenlijk pas een route te bepalen. Is er overigens sprake van NHG? Als jullie los van elkaar de lasten niet kunnen opbrengen is er wellicht een mogelijkheid om te verkopen en de restschuld kwijtgescholden te krijgen. Uiteraard kun je pas de route voor een nieuwe woning bepalen als je weet hoe de huidige situatie afgewikkeld zal worden......

Ik help je graag verder, maar heb dan iets meer gegevens nodig.

Erik
Reageer op topic