Spaarhypotheek, wat te doen?

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
22 november 2012 09:30 Henk 22 november 2012 09:30
Geachte heer, mevrouw,

Lees steeds meer verhalen over wijzigingen m.b.t. tot het spaardeel van de spaarhypotheek. Deze zou je straks niet meer kunnen overhevelen naar een andere box waardoor je 1,2% belasting gaat betalen over je opgebouwde spaartegoeden vanuit de spaarhypotheek. Aangezien wij boven het vrijgestelde bedrag van 21.000 komen, zou dit bij volledige spaarhypotheek tot € 600,- per jaar aan belasting kunnen kosten.

Voor zover ik lees, komt hier vanaf begin volgend jaar pas uitsluitsel over, maar was onze vraag of het niet verstandig is hier nu wat aan te doen.

Onze hypotheek bestaat uit drie delen waarvan een spaarhypotheek van ca. € 40.000,- Deze spaarhypotheek staat nog wel een aantal jaren vast met een rentepercentage van 7,1%. Het spaarsaldo bedraagt inmiddels 1/4 deel van deze hypotheeksom . Echter, dat gaat natuurlijk veel verder oplopen. Het overzetten of "afkopen" van dit deel zal vermoedelijk ook wel wat kosten.

Kunt u wellicht op deze summiere informatie aangeven of we ons hier zorgen over moeten maken en/of u hier wellicht een andere oplossing ziet?

Bedankt alvast voor uw informatie!

Mvg, Henk
23 november 2012 10:54 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dag Henk,

Er is inderdaad veel onduidelijkheid over, hoe de overheid het nu precies allemaal vorm wil gaan geven. Daar komt nog bij dat alle hypotheekverstrekkers ook nog eens een geheel eigen interpretatie aan de regels lijken te geven.

De overheid is in de regel de afgelopen jaren wel redelijk eerbiedigend omgesprongen met bestaande gevallen. Dit zou betekenen dat men de bestaande spaarhypotheek waarschijnlijk ook wel voor een goed deel zal ontzien. Wel valt te verwachten dat extra storten bovenop de reguliere stortingen bijvoorbeeld niet meer mogelijk zal zijn.

Ondanks de discussie in welke Box de spaarpolis zal vallen, heeft het er momenteel alle schijn van dat de polis toch vrijgesteld wordt van de vermogensrendementsheffing. Advies: op dit moment nog niets doen, zorg dat je een "bestaand geval"blijft.
27 november 2012 10:11 Henk
Geachte heer, Beste Erik,

Bedankt voor uw reactie/advies. Ik denk dat we inderdaad maar eens afwachten hoe dit verder vormgegeven zal worden en ondertussen zorgen dat we een bestaand geval blijven. Het gaat tenslotte niet om een erg groot bedrag.

Mochten we toch nog wat willen, zullen we eens contact met u opnemen om te kijken of u ons verder kunt helpen.

Prettige dag gewenst.

Mvg, Henk
Reageer op topic