starters,echter maar 1 inkomen

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
6 september 2014 13:31 aalita
Goedendag,

Mijn partner en ik huren op dit moment een woning en willen voor het eerst een koopwoning gaan kopen.
We hebben een leuke woning op het oog, alleen de grote vraag is natuurlijk, kunnen we dat betalen.
We vragen ons af of,dit mogelijk is op basis van 1 inkomen.
Mijn inkomen is op dit,moment €31410 pj. ( er is toegezegd dat mijn inkomen zal stijgen in de komende jaren).Daarnaast ben ik naast mijn baan ook,budgetbeheerder en verdien er jaarlijks minimaal €500,- mee. Alleen weet ik niet of dit meetelt bij de berekening? Misschien een rare vraag maar telt kinderbijslag ook mee voor de berekening?

Wat zouden wij aan hypotheek kunnen krijgen en bij welke bank?
Alvast bedankt!
6 september 2014 14:30 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Goedendag Aalita,

Uiteraard kun je een woning kopen met 1 inkomen. Als je EURO 31.410,= verdient, kun je -als je verder geen leningen of kredieten hebt lopen- een hypotheek krijgen van EURO 158.300,=. Omdat er bij het kopen van het huis een aantal kosten komen kijken (de "kosten koper", betekent dit dat je een huis kunt kopen van ongeveer EURO 151.500,= (tenzij je ook nog eigen geld hebt, dan kun je een duurder huis kopen).

De bank is bereid om een naderende salarisstijging mee te rekenen om te bepalen hoeveel je kunt lenen. Deze salarisstijging moet dan wel binnen een half jaar in gaan, en moet ook onvoorwaardelijk zijn (dus als je er eerst nog bijvoorbeeld een diploma voor moet halen, dan is het NIET onvoorwaardelijk). Verdere salarisstijgingen rekent geen enkele bank mee. Ook het inkomen als budgetbeheerder zal men niet gauw meerekenen en inderdaad is kinderbijslag ook geen middel om meer te kunnen lenen. Dit is namelijk feitelijk bedoeld als tegemoetkoming voor kosten van kinderen.

Het maximum wat jullie kunnen lenen is door mij bepaald op basis van een 10 jaar vaste hypotheekrente van 3,0%, die wij kunnen aanbieden en die met laagste-prijs-garantie de goedkoopste in de markt is. Zou je dit bedrag lenen (158.300), dan is jullie netto maandlast ongeveer EURO 535,= inclusief rente, volledige aflossing en overlijdensrisicoverzekering.

Kunnen jullie met deze informatie uit de voeten? Als jullie een keer kostenloos en vrijblijvend een orienterend gesprek willen: wij kunnen op werkdagen altijd binnen 24 uur een keer langskomen, ook 's avonds.

Succes met alle overwegingen!

Hartelijke groet,

Erik Verberg
6 september 2014 16:10 aalita
Goedendag Erik,

Vriendelijk bedankt voor je reactie.
Ik kan hier een heel eind mee uit de voeten. Rest me een vraagje zodat ik hierna met alle informatie,het e.e.a.met mijn partner kan doorspreken...
Ik lees veel over de starterslening. Als,ik uitga vd informatie via starterslening zou,ik recht hebben op het maximum leningsbedrag van €30.000,-. In hoeverre is dit verstandig? Komt dit dan boven het maximum te lenen bedrag?

Nogmaals alvast bedankt!

6 september 2014 19:46 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Goedenavond,

Je kunt inderdaad (afhankelijk van de gemeente waarin je wil kopen, zie hiervoor www.svn.nl) een starterslening afsluiten. Deze komt bovenop je maximale leenbedrag zoals hierboven omschreven. Inderdaad is het zo dat je die plm 30.000 echt gratis leent.......totdat je bij de hertoetsing van je inkomen (na 3 jaar) wel voldoende zou verdienen om de hele hypotheek te dragen, want op dat moment moet je ook rente en aflossing over je starterslening gaan betalen.

Zou je over 3 jaar nog steeds niet voldoende kunnen lenen, dan word je wederom 3 jaar later opnieuw getoetst. Als je over 9 jaar nog steeds niet een toereikend inkomen hebt, mag je de starterslening gratis hebben totdat je de woning verkoopt.

Het is op zich een prima regeling, alleen zitten er wel wat kosten aan verbonden (extra notariskosten, extra afsluitkosten SVN en nog wat kleine dingen).

Houd er in dit soort constructies rekening mee dat je -ook ondanks de starterslening- zo'n 3.000 euro eigen geld voorhanden hebt om de hypotheek + starterslening op te tuigen.

Wij begeleiden voor onze cliënten het SVN-startersleningtraject in combinatie met de hypotheekaanvraag. Ook hier geldt: we komen kostenloos en vrijblijvend langs om de zaken samen te bekijken.

Succes

fijne avond,

Erik Verberg
26 december 2016 20:48 Ranjit
Beste Eric,

Momenteel huren ik en mijn vrouw een appartement. Mijn vrouw heeft op dit moment geen inkomen.
Mijn inkomen op jaar basis bedraagt EUR 39500. Daarnaast heb ik 12 extra vakantie dagen die ik kan vrijblijvend verkopen, dit staat wel in CAO maar niet in het contract, wordt dit meegenomen in de hypotheekberekening? het huis dat wij willen kopen bedraagt EUR 215000 (nieuwbouw).
Ik ben in staat om minimaal 10000 euro in te leggen als eigengeld.
Ook zou ik graag willen weten of wij in aanmerking kunnen komen voor de starterslening op basis van deze gegevens.

Ik hoor graag van je.
Alvast bedankt.

Gr, Ranjeet.
Reageer op topic