telt dit mee in hyptheekberekening?

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
4 februari 2015 11:33 Paul
Hallo,

Wij willen verhuizen. Ons huis is volledig afbetaald, heeft overwaarde alleen: partner heeft eigen bedrijf (BV) met een modaal inkomen en ik (ZZP) verdien weinig.
We hebben wel nog "vermogen" in de vorm van een pand maar kunnen daar niet bij want het is ook van andere familieleden (ontvangen wel jaarlijks huuropbrengsten).

Wordt dergelijk bezit waar je niet bij kunt om direct te financieren ook meegeteld in de hypotheekberekening? Of kunnen we eigenlijk alleen kopen wat we zelf direct kunnen financieren?

Hoor het graag.

Paul.
7 februari 2015 09:12 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dag Paul,

Dankjewel voor jouw vraag. Vermogen wordt feitelijk niet meegeteld in de berekening wat je maximaal kunt lenen, omdat je het niet kunt besteden. INKOMSTEN uit vermogen wordt beperkt meegeteld. Huur is inkomsten uit vermogen. Maar hier wordt eerst doorgaans nog wel een normbedrag voor kosten (onderhoud van het verhuurde pand etc) afgetrokken, waardoor het in de praktijk weinig effect oplevert.

De banken willen vooral "inkomen uit arbeid of uit pensioen"zien. Dus het komt er inderdaad op neer dat je puur kunt financieren op basis van wat je verdient.

Ik kan het helaas niet mooier maken.......

Hartelijke groet,

Erik
Reageer op topic