Uitzendcontract

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
24 februari 2013 13:47 Janine
Beste,

Ik vroeg mij af of als je een huis gaat kopen en een van de twee heeft een vast contract en de ander heeft een contract via een uitzendbureau of dit van invloed is op de hypotheek? Is het lastiger om een hypotheek te krijgen als je een contract van bv een half jaar via een uitzendbureau hebt (je beschikt dan wel over een intentieverklaring en werkgeversverklaring) of is het beter een detacheringscontract van een half jaar bij een uitzendbureau te hebben? De reden dat ik dit vraag is omdat ik een nieuwe baan zoek en meerdere dingen heb lopen, waaronder dit. En ik wil wel graag aan het einde van het jaar een huis kunnen kopen met mijn partner Maar als het lastig is met een contract via het uitzendbureau dan weet ik dat ik hier vanaf moet zien.

Mvgr Janine
26 februari 2013 17:03 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dag Janine,

Het ligt wat complexer als je geen vaste baan hebt. De gemene deler (of het nu uitzendwerk of detachering of een tijdelijke baan zonder intentieverklaring betreft) is als volgt:

Als je niet onder NHG valt (je koopt een huis van meer dan EURO 304.700) dan wordt het bijna onmogelijk om je tijdeiijke inkomen mee te wegen. Pas je WEL binnen de NHG-grensbedragen, dan werkt het als volgt:

De bank dient de jaaropgaven van je werk van de afgelopen 3 kalenderjaren te ontvangen (2010/2011/2012) en tevens een werkgeversverklaring + loonstrook van je HUIDIGE werk. Wat doet de bank ermee:

De bank neemt het gemiddelde inkomen van 2010/2011/2012. Dit is het inkomen waar men naar kijkt, maar als 2012 (het laatste jaar) lager was dan het gemiddelde, dan is dat het inkomen waar de bank naar kijkt. Is vervolgens het huidige inkomen lager, dan is het huidige inkomen hetgeen wat de bank als inkomen hanteert. In een voorbeeld:

2010: 30.000
2011: 35.000
2012: 25.000

gemiddeld is dit 30.000, maar het laatste jaar is 25.000. Bank rekent in principe met 25.000 inkomen. Maar stel dat het huidige inkomen lager is, dan rekent de bank met het lagere inkomen. Dus als op je huidige werkgeversverklaring staat: 20.000, dan is DAT het inkomen waar de bank mee werkt. Als er staat 50.000, dan geldt die 25.000 als norm.

Kun je met deze informatie uit de voeten?

Succes en als er vragen zijn, laat het me gerust weten!27 februari 2013 12:43 Janine
Beste Erik,

Hartelijk dank voor de reactie. Hierop heb ik nog een aantal vragen:

1- Stel dat je geen loonstrookjes meer hebt, is dan het arbeidscontract en de jaaropgave ook akkoord?
2- Stel het uitzendbureau wil wel een intentieverklaring geven, heb je dan niet de gegevens van de afgelopen 3 jaar nodig?
3- Stel een uitzendbureau/detacheerder geeft wel een intentieverklaring; is het dan als nog beter qua je kansen op een hypotheek om een contract direct bij de werkgever te hebben ipv uitzendbureau of maakt dat niet uit?

Hartelijk dank!!

Groetjes Janine
27 februari 2013 13:04 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dag Janine,

Je hoeft geen loonstroken meer te hebben van de afgelopen jaren. De jaaropgaven zijn voldoende.

Als een uitzendbureau of een detacheerder een intentieverklaring afgeeft, dan reageren banken hier heel wisselend op. Feitelijk is en uitzendbureau immers niet iemand die jou vast in dienst wil nemen. In die zin is het beter om bij een detacheerder te zitten.

Het klinkt vaag, maar ik kan er niets aan doen: Vaak wordt een intentieverklaring van een detacheerder wel geaccepteerd, maar niet altijd, dit is van bank tot bank wisselend. Ook zie je nog wel dat er subjectief wordt gekeken: Er is een intentie, maar laten we voor de zekerheid ook de historie (laatste drie jaar) eens opvragen. Dan rekent men wel met het inkomen van de werkgever of detacheerder die de intentieverklaring heeft afgegeven, maar men heeft dan voor het dossier voldoende huiswerk verricht naar de achtergrond van jou.

De praktijk wijst uit dat een goede adviseur dit wel voor je geregeld krijgt en weet welke route je bij welke bank zou moeten lopen.

Succes met je overwegingen, zoals gezegd: als je eens kostenloos in gesprek wil: altijd goed!


27 februari 2013 14:23 Janine
Heel erg bedankt! Zodra ik een baan vind en mijn vriend klaar is met zijn master, nemen wij absoluut contact op! Ik krijg namelijk ook vertrouwen door dit forum!

Groetjes Janine
27 februari 2013 14:39 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dankjewel. En ook als je tussentijds vragen hebt of een keer wil overleggen, geef maar aan, dan gaan we ervoor zitten. Maar inderdaad verstandig om eerst die master binnen te slepen!

Succes!!

Hartelijke groet,

Erik
3 juli 2013 08:02 Saskia Lander
Hallo,

Ik heb een vraagje?

Ik wil samen met mijn partner voor het eerst een huis kopen, hij heeft een contract voor onbepaalde tijd, ik heb een jaarcontract die afgelopen juni dit jaar, stilzwijgend is verlengd. Stel dat mijn werkgever geen werkgeversverklaring of intentieverklaring wil afgeven, kunnen wij dan nog wel een hypotheek krijgen.
Ik heb altijd gewerkt, hiervoor maar 1 werkgever gehad, onbepaalde tijd. Al bijna 18 jaar. Vanuit school.

Hoop het wel.

Alvast bedankt.
Gr. Saskia
10 juli 2013 12:05 Sandra
7 januari 2014 14:05 bin
Ik wil graag weten of het van invloed is of een werkgever geen kvk nr heeft
7 januari 2014 14:19 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Een werkgever dient altijd een KvK nummer op een werkgeversverklaring te zetten. Is er echter sprake van een vrij beroep waarbij KvK-inschrijving niet verplicht is, dan kan hier in overleg van worden afgeweken, zulks ter beoordeling van de bank in kwestie.
7 januari 2014 14:50 bin
dank u!

Ik kreeg namelijk het idee dat het afgewezen zou worden indien er geen kvk nummer is.
17 september 2014 08:58 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Graag gedaan!
Reageer op topic