Verlies nemen en maandlasten omlaag?

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
15 mei 2014 20:15 Twijfelaar
Hallo,
Mijn vriend en ik hebben in 2010 een huis gekocht voor € 175.000 en hebben een hypotheek van € 221.000 (50/50 spaar en aflossingsvrij). De rente staat 15 jaar vast voor 4,7% met nhg. We hebben het huis met behulp van een bouwdepot helemaal opgeknapt met een houten vloer, nieuwe keuken en badkamer, schilderwerk en een nieuw dak en groot dakterras aangelegd. Het is een oud huis van 135 m2, nu in goede staat van onderhoud met vele authentieke details. Het huis naast ons is tegelijk met ons van eigenaar gewisseld voor prijs vergelijkbaar met onze hypotheek. Alleen was daar de keuken opengemaakt en bij ons niet. Mijn vriend is zijn baan kwijtgeraakt en we zullen waarschijnlijk nog geruime tijd van alleen mijn salaris rond moeten komen. Ik verdien € 4.100 bruto/€2.500 netto pm in vaste dienst. Hiervan kunnen we de hypotheek en de vaste lasten betalen, maar dan blijft er niet veel over voor de dingen die we belangrijk vinden. Wij overwegen om kleiner en goedkoper te gaan wonen om de maandlasten omlaag te brengen zodat we geld overhouden voor omscholing en de leuke dingen, maar zullen waarschijnlijk verlies maken als we nu ons huis verkopen. Is het slim om verkoop nu te overwegen of gaan we er met een restschuld sowieso niet in maandlasten op vooruit (nu € 1024 min € 334 belastingteruggave)?
16 mei 2014 09:36 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Hoi,

Ik ben bang dat je echt weinig voordeel behaalt door de woning te verkopen. Stel dat je met een restschuld van 15.000 blijft zitten (aanname) dan moet je die in 10 jaar aflossen (fiscale eis). Dat betekent 1500 aflossing per jaar, ergo 125 euro per maand aan aflossing, en ga uit van zo’n 75 euro rente per maand. Dat betekent een extra last van EURO 200,=. Dan zou je echt een VEEL goedkoper huis moeten kopen om echt lagere lasten te krijgen.

Ik vind het in deze markt, die aan het aantrekken is en dus ook tot waardestijging leidt, niet verstandig om nu te verkopen, al kan ik niet in uw portemonnee en uw gevoel kijken.

De winst qua maandlast zal marginaal zijn, terwijl je dan wel een huis moet verkopen waar waarschijnlijk veel ziel en zaligheid qua verbouwing in is gestopt.

U heeft een rente van 4,7% voor nog meer dan 10 jaar vast. Wellicht is het een idee om het aflossingsvrije deel open te breken, boeterente te betalen en in deze markt vast te zetten tegen een variabele rente van –afhankelijk van uw hypotheekverstrekker- ongeveer 2,25%. Daarmee verlaagt u de bruto last met ongeveer 2000 euro per jaar/ 166 euro per maand. Wellicht is dit net het stukje ruimte wat iets meer lucht kan geven. (het openbreken van het spaarhypotheekdeel biedt –ik kan dit nader uitleggen indien gewenst- geen noemenswaardig voordeel: uw rente gaat omlaag, maar tegelijkertijd gaat uw spaarinleg omhoog).

Ik kan u helaas geen mooi verhaal voorhouden, maar zie alleen een mogelijke oplossing in het afkopen van het aflossingsvrije leningdeel en opnieuw vastzetten tegen variabele rente. U zult dan wel de pijn van de boeterente moeten “pakken”.

Succes, en als er vragen zijn, laat het maar weten!

Erik
Reageer op topic