Vragen hypotheek ouders (kasrondje)

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
23 juni 2014 11:28 K. Asrondje
Goedendag,
Wij willen ons eerste huis kopen. Hierbij gaan we gebruik maken van het geld van mijn ouders i.p.v. een hypotheek van de bank. We willen gebruik maken van het kasrondje en willen dus een zo hoog mogelijke rente onderling afspreken (i.v.m. hoger fiscaal voordeel). Ik heb een aantal vragen:
Stel we lenen €150.000 van mijn ouders.
• Ik lees op diverse plaatsen dat de onderling afgesproken rente maximaal 25% hoger mag zijn dan de reguliere bankrente. Bij een te hoge rente kan de belastingdienst bezwaar maken, omdat deze wellicht zo hoog gemaakt is om onrechtmatig hoge belastingaftrek te creëren (fraus legis).Ik kan deze 25%-norm alleen nergens vinden op de site van de belastingdienst. Weet iemand of dit daadwerkelijk zo is?
• Is het een idee om onderling een variabele rente te hanteren, dus met een bepaalde interval de maximale rente opnieuw vaststellen op basis van de (markt)rente op dat moment? Kan/mag dit? Is dit verstandig?

Kunnen wij de lening ook vormgeven d.m.v. een direct opeisbare lening? Om zodoende een hoger onderlinge rente af te spreken. Of geldt hier ook een maximum voor? Ik lees bij direct opeisbare leningen alleen een minimum (6%) maar geen maximum…
24 juni 2014 10:28 Erik (stuur Erik een privé bericht)
De “25%-norm”is inderdaad geen vaste norm, maar een bandbreedte waarbij de fiscus het allemaal nog acceptabel vindt, getuige enkele uitspraken/casussen. Of het raadzaam is om helemaal die grens op te zoeken……. Overigens werkt alles in de geest van het zorgen dat er geen fraus legis plaatsvindt, dus constructies die steeds worden aangepast om steeds bovenin de norm te blijven zitten, zullen verdacht blijven en je weet pas bij een belastingcontrole of men het fraus legis vindt of niet.

Daarom is het verstandig om redelijkerwijs echt binnen die 25% te blijven zitten.

Voor wat betreft direct-opeisbaarheid: Die directe opeisbaarheid moet WEL reeel zijn: als u fors te weinig verdient om de lening van ouders bij direct opeisen te vervangen door een bancaire lening, dan kun je bij de direct-opeisbaarheid grote vraagtekens zetten, en dus ook bij het bijbehorende rentepercentage, en dus uiteindelijk weer in het grijze fraus legisgebied terecht komen.

Het antwoord voor wat betreft het maximum rentetarief voor een direct opeisbare lening moet ik u –om bovengenoemde reden- schuldig blijven.

Groet, Erik
Reageer op topic