Wat zijn onze kansen

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
19 oktober 2013 23:20 valesca
Goedenavond!
Ik ben adviezen en meningen aan het sparen dus ook via deze weg zou ik graag wat informatie inwinnen.
Het zit zo: Ik heb net mijn contract voor een jaar verlengd, 32 uur en heb een intentieverklaring van mijn werkgever. Mijn vriend heeft een flexcontract, en op basis van berekeningen van de afgelopen 3 jaar inkomen zouden we samen ons droomhuis kunnen betalen.
Nu zijn z'n baas en hij overeengekomen in januari te willen stoppen met elkaar. Na 8 jaar is het goed om nieuwe dingen te beginnen. Hij heeft inmiddels al voor 2 dagen werk gevonden bij een nieuwe baas die hem zal uitbetalen via een uitzendbureau en hebben we nog 3 maanden de tijd om in ieder geval een dag extra werk voor hem te zoeken. (dan zit hij ongeveer op het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar)

Maken we kans bij een bank met dit verhaal? Wat zou meehelpen ze te overtuigen om ons een hypotheek te geven?
Alvast bedankt!
20 oktober 2013 09:10 Erik (stuur Erik een privé bericht)
Dag Valesca,

Ik zal je niet zozeer alleen een mening geven, maar ook de (harde) normen die de banken er op na houden. Volgende is het geval: Met een jaarcontract voor jou (met intentie) en een gemiddeld inkomen over de afgelopen drie jaar voor jouw partner, heeft een hypotheekaanvraag eigenlijk alleen kans van slagen als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie aanvraagt. Oftewel: maximum hypotheekbedrag EURO 290.000,= en maximum KOOPbedrag EURO 276.190,=.

Blijf je binnen die grenzen, dan kun je dus financieren op basis van intentieverklaring en op basis van het gemiddelde inkomen over de afgelopen 3 jaar. de normen van NHG (www.nhg.nl) zijn vrij simpel: die nemen het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar. ECHTER: de banken kijken tegenwoordig ook met hun eigen normen nog naar de hypotheek, en op het moment dat het HUIDIGE inkomen lager ligt dan het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar, dan gaat men toch echt maar met dat lagere inkomen rekenen en niet met het gemiddelde over de afgelopen 3 jaar.

In jullie situatie is al te voorzien dat het inkomen voor jouw partner lager komt te liggen, tenzij er nog extra werk bij komt, en dat is op dit moment nog niet zeker. Als jouw partner nog niet het gesprek met zijn baas had gehad, en hij had een werkgeversverklaring gehad waarop de vraag "zijn er voornemens het dienstverband te beeindigen?" met NEE beantwoord zou zijn, dan zou de hypotheek geen probleem zijn geweest. Nu echter zal de baas dat niet meer invullen. En trekt de bank aan de rem.

Er rest eigenlijk geen andere keus dan snel zorgen voor nog 3 dagen werk, en wachten tot januari, want van de nieuwe werkgever(s) is wel een werkgeversverklaring nodig, en die krijg je pas als je er ook echt werkt.

Je zit echt even in een tussenperiode waarin je vrij lastig wat kunt doen. Bij vragen geef het maar aan, ik help je graag!
Reageer op topic