Wetten tegen afsluiten aflossingsvrije lening in buitenland?

Beoordeel deze topic
? / 10 (0)
15 augustus 2014 16:36 Bennink
Dus stel: Ik wil GEEN hypotheekrenteaftrek van de belastingdienst!
Mag ik dan volgens de Nederlandse wetgeving in 2014 een 100% aflossingsvrije lening afsluiten bij een buitenlandse particulier om een eigen huis te kopen? Zo nee, wat is het ergste dat in zo'n geval kan gebeuren?
15 augustus 2014 17:19 Erik (stuur Erik een privé bericht)
U mag gewoon geld van een particulier lenen om een huis te kopen. Zonder enige beperking. Het ergste wat u kan gebeuren is dat de particulier in kwestie zijn geld weer terug wil.

Als u er NIET op aflost, is het inderdaad niet aftrekbaar. Als u er wel op aflost (annuitair), dan mag u de rente over de lening ook nog fiscaal aftrekken. Geen enkel probleem. Rente dient wel marktconform te zijn.

Er kan u dus niets gebeuren. Er is geen regelgeving waarom u geen geld zou mogen lenen voor een huis waarbij u niet aflost. Consequentie van aflossingsvrij is enkel dat u GEEN aftrek heeft. U kunt dus rustig kopen! en lenen!

Succes

Erik
15 augustus 2014 18:11 Bennink 15 augustus 2014 18:12
Ik had het volgende op Wikipedia gelezen:"Sinds 1 augustus 2011 geldt in Nederland een nieuwe versie van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen volgens welke het aflossingsvrije gedeelte van de hypotheek wordt beperkt tot maximaal 50% van de marktwaarde van de woning."

Ik kan alleen niet vinden in welke gevallen die "Gedragscode Hypothecaire Financieringen" nou precies geldt. Dit geldt dus niet voor buitenlandse particuliere leningen bij het kopen van een woning?

En kun je deze aflossingsvrije lening dus ook gewoon bij schulden in box 3 zetten bij de belastingaangifte?
18 augustus 2014 10:49 Erik (stuur Erik een privé bericht)
De gedragscode, oftewel de GHF-norm geldt voor officiele hypotheekverstrekkende bedrijven. Maar zoals gezegd: zeker als er geen aftrek plaatsvindt, heb je er NIET mee te maken.

Je mag uiteraard de lening in Box III plaatsen, maar realiseer je dat dat weinig effect zal hebben, omdat ook de waarde van de woning dan in Box III hoort.

Hartelijke groet,

Erik

Reageer op topic