Beoordeel deze pagina
8,7/10 (76)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek

  • Eerste woning kopen
  • Verhuizen
  • Hypotheek oversluiten
  • Verbouwen
  • Scheiden en woning verkopen
  • Scheiden en woning/hypotheek overnemen
  • Tweede woning kopen
  • Overwaarde woning opnemen

Eerste woning kopen

Gaat u een eerste woning kopen? Gefeliciteerd, dat is een geweldige stap! U kunt daarvoor een hypotheek aanvragen. De geldverstrekker zal u vragen om de waarde van de woning en uw bruto inkomen, samen met dat van uw eventuele partner. Het inkomen moet voldoende draagkracht bieden voor de hypotheek. Die mag tegelijkertijd niet hoger zijn dan 100 procent van de waarde van de woning, vandaar dat u die ook op dient te geven.

De hypotheek voor een eerste woning is een zeer gebruikelijke, waarmee u ervoor zorgt dat u het huis kunt kopen en daar op basis van 30 jaar looptijd de aflossingen voor gaat doen. Daarnaast betaalt u rente over het uitstaande hypotheekbedrag.

Verhuizen

Gaat u verhuizen, omdat u een ander huis op het oog heeft? Als u verhuist van een koophuis naar een nieuw koophuis heeft u daar mogelijk een andere hypotheek voor nodig. Houd er rekening mee dat u eventuele overwaarde ten opzichte van de huidige hypotheek in het huidige huis dient in te brengen in de nieuwe hypotheek. Doet u dat niet? Dan kunt u niet volledig profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

Als u gaat verhuizen is het belangrijk om de huidige hypotheeksituatie in kaart te laten brengen, net als de nieuwe situatie. Heeft u een hogere hypotheek nodig om dat huis te kopen? Dan dient de waarde van dat huis hoog genoeg te zijn en dient uw inkomen (eventueel samen met dat van uw eventuele partner) voldoende mogelijkheden te bieden.

Hypotheek oversluiten

Heeft u een hypotheek, maar denkt u dat het goedkoper kan of biedt een andere geldverstrekker (veel) betere voorwaarden? Dan kunt u de hypotheek oversluiten. Het is in dat geval belangrijk om de huidige situatie en de nieuwe situatie goed op een rij te laten zetten. Bereken de mogelijke besparing dankzij lagere maandlasten, bijvoorbeeld op basis van een lagere rente.

Houd aan de andere kant rekening met de mogelijke boeterente om de huidige hypotheek af te kunnen lossen. Zo kunt u de hypotheek oversluiten door een nieuwe aan te vragen en de oude af te lossen. Een adviseur kan de mogelijkheden, de voordelen en de kosten van het oversluiten en aanvragen voor u op een rij zetten.

Oversluiten hypotheek berekenen

Verbouwen

U kunt een aanvullende of nieuwe hypotheek aanvragen om te verbouwen. Zodra u in en om het huis gaat verbouwen en er sprake is van ‘woningverbetering’ of ‘onderhoud aan de woning’ heeft u de mogelijkheid om daarvoor gebruik te maken van de hypotheek. Gewoon inclusief de hypotheekrenteaftrek, mits u ook aan de andere voorwaarden daarvoor voldoet.

Het betekent in de praktijk dat u een verbouwing kunt financieren vanuit de hypotheek. Hierbij gelden wel een paar belangrijke voorwaarden, zoals dat de totale hypotheeksom niet boven 100 procent van de waarde van de woning uitkomt. Indien de verbouwing waardeverhogend werkt zal u een taxatie moeten laten uitvoeren, om de meerwaarde vast te kunnen stellen en die te kunnen belenen met een hypotheek.

Scheiden en woning verkopen

Gaat u scheiden en wilt u de woning verkopen? Dat is emotioneel iets waar veel bij komt kijken, maar heeft ook financieel en fiscaal een aantal belangrijke voeten in de aarde. Het is bij een scheiding belangrijk om te bepalen of een van de beiden in het huis zal blijven wonen en of het lukt om daar een voldoende hoge hypotheek voor te krijgen.

Willen jullie samen de woning verkopen en een nieuwe hypotheek aanvragen om opnieuw te beginnen? Ook dat behoort tot de mogelijkheden van de onafhankelijke adviseur, maar vraagt om een andere aanpak. Zodra u gaat scheiden en de woning wilt verkopen of aan een van de beiden wilt overdoen is het verstandig om daar een adviseur bij in te schakelen.

Scheiden en woning met hypotheek overnemen

Het scheiden en overnemen van de woning met hypotheek vraagt om de uitkoop van de ex-partner, waardoor daar veel geld mee gemoeid kan zijn. Mits de waarde van de woning het toelaat en uw inkomen hoog genoeg is kunt u daarvoor gebruik maken van een hypotheek. Het is op die manier mogelijk om de ander als het ware uit te kopen. Het huis wordt op die manier van u alleen, zodat u daar met de nieuwe hypotheek kunt blijven wonen.

Tweede woning kopen

Wilt u een tweede woning kopen en daarvoor een hypotheek aanvragen? Houd er rekening mee dat het niet mogelijk is om gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek. Dat mag alleen voor uw eerste woning en tevens hoofdverblijf.

In theorie is het mogelijk om een hypotheek aan te vragen voor een tweede woning. In de praktijk staan geldverstrekkers daar helaas niet om te springen. Dat betekent dat u veel eigen middelen in zal moeten brengen (tot 40 procent van de koopsom). Op die manier daalt het risico dat de geldverstrekker loopt, waardoor het beter mogelijk is om een hypotheek aan te vragen en daarmee de woning te financieren.

Tweede hypotheek afsluiten

Overwaarde woning opnemen

Tenslotte kunt u de overwaarde van uw woning opnemen. U kunt daarvoor een hypotheek aanvragen, die het mogelijk maakt om de overwaarde die u heeft opgebouwd te verzilveren. Het betekent in de praktijk dat u de overwaarde uit laat keren, door dat deel van de waarde van de woning opnieuw te belenen.

Op die manier kunt u het vermogen uit de stenen halen, bijvoorbeeld om daar van te gaan leven of om daar een andere investering mee te kunnen doen. Een hypotheekadviseur kan u helpen een hypotheek aan te vragen om de overwaarde in de woning op de nemen en op de gewenste manier te benutten.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.