Beoordeel deze pagina
9,2/10 (6)
Bedankt voor uw beoordeling

Lineaire hypotheek

De meest begrijpelijk en meest eenvoudige hypotheekvorm is de lineaire hypotheek. Deze aflosvorm komt tegenwoordig niet vaak meer voor. Het belangrijkste kenmerk van de lineaire hypotheek is de vaste aflossing per maand. Het bedrag dat u leent wordt in -doorgaans- 30 jaar, oftewel 360 maandtermijnen terugbetaald in 360 gelijke aflossingsbedragen. Naast deze maandelijkse aflossingen betaalt u rente over het nog niet afgeloste deel van de lening. Doordat de lening steeds lager wordt, neemt de rente en dus ook de fiscale aftrek hierover, steeds verder af. De bruto maandlast wordt elke maand lager doordat er steeds afgelost wordt en het rentedeel dus kleiner wordt. De lineaire hypotheek kan voor u de beste beste hypotheek zijn.

Wilt u weten of de lineaire hypotheek de beste hypotheek voor u is? Doe de hypotheekberekening, of maak een afspraak met een hypotheekadviseur.

Wat is een lineaire hypotheek

Wat zijn de voordelen van een lineaire hypotheek

  • Uw hypotheekschuld daalt relatief snel.
  • U kunt snel een groot deel aflossen in relatief korte tijd.

Wat zijn de nadelen van een lineaire hypotheek

  • Aan het begin van de hypotheek de hoogste maandlasten.
  • Door afnemende rentelast afnemend fiscaal voordeel.

Vanaf 1 januari 2013 is het voor mensen die voor het eerst een woning kopen verplicht om de gehele hypotheek in 30 jaar af te lossen. Dit kan worden gerealiseerd door te kiezen voor ofwel een annuïteitenhypotheek (lagere aanvangslasten) dan wel een lineaire hypotheek. Bij een lineaire hypotheek wordt sneller afgelost, maar liggen de lasten hoger.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?