Nadelen aflossingsvrije hypotheek

Bent u benieuwd naar de nadelen van een aflossingsvrije hypotheek? Deze hebben onder andere betrekking op het feit dat de restschuldrisico’s vrij groot zijn. U lost tijdens de looptijd nog niets af. Een daling van de waarde van de woning kan u daardoor gemakkelijk in de problemen brengen, net als een beperkte opbrengst van bijvoorbeeld een beleggingshypotheek. Op het moment dat u de hypotheek aan het eind van de looptijd niet kunt aflossen dient u deze opnieuw te financieren. U mag echter maximaal 30 jaar gebruik maken van hypotheekrenteaftrek en u dient rekening te houden met een beperkte financieringscapaciteit tijdens bijvoorbeeld uw pensioen.

 

Geen aflossingen op de schuld

Het grootste nadeel van de aflossingsvrije hypotheek is het ontbreken van aflossingen op de hypotheekschuld, al is dat aan de andere kant ook het grootste voordeel. U betaalt een beperkte maandlast (alleen de rente), maar u loopt het risico dat de hoogte van de hypotheek boven de woningwaarde uitstijgt. Daalt de woningwaarde? Dan bestaat het risico dat uw woning ‘onder water’ komt te staan, de hypotheekschuld is dan hoger dan de waarde van de woning. Een verkoop van de woning levert dan niet voldoende op om de hypotheekschuld af te lossen.

 

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

 

Maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek

Op het moment dat de woningverkoop niet voldoende oplevert om de hypotheekschuld af te lossen kunt u besluiten om de hypotheek te verlengen, of een nieuwe af te sluiten. Dat betekent echter dat u te maken krijgt met de maximale duur van de hypotheekrenteaftrek, u kunt daar maximaal 30 jaar gebruik van maken. Na die periode kunnen de netto maandlasten behoorlijk oplopen. De nadelen van een aflossingsvrije hypotheek worden op die manier goed duidelijk, waardoor het van belang is om u daar goed op voor te bereiden en een dergelijke situatie te voorkomen.

 

Nieuwe hypotheekregels vanaf 1 januari 2013

Tenslotte dient u rekening te houden met de nieuwe hypotheekregels vanaf 1 januari 2013. Er is op dat moment een nieuw nadeel voor de aflossingsvrije hypotheek bijgekomen. Sluit u sinds die tijd een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af? Dan kunt u helaas geen gebruik meer maken van de hypotheekrenteaftrek, deze geldt alleen nog voor hypotheken waarop u direct begint met aflossen. Bovendien mag u nog voor maximaal 50% gebruik maken van een aflossingsvrije hypotheek, ten opzichte van de vrije verkoopwaarde. Voor de rest van de financiering dient u een hypotheek te gebruiken waarop u direct aflossingen doet.