Beoordeel deze pagina
? / 10 (0)

Rente aflossingsvrije hypotheek

Bent u benieuwd naar de rente die u over een aflossingsvrije hypotheek betaalt? Houd er rekening mee dat u sinds 1 januari 2013 geen recht meer heeft op hypotheekrenteaftrek, op het moment dat u een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit. U dient daarvoor gebruik te maken van een lineaire of een annuïteitenhypotheek, waarmee u de hypotheekschuld in maximaal 30 jaar aflost. Indien u op dat moment al een hypotheek had kunt u nog wel steeds gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek, ook met een aflossingsvrije hypotheek.

 

Alleen rente tijdens de looptijd

Op het moment dat u gebruik maakt van een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen rente tijdens de looptijd, er is nog geen sprake van aflossingen. Dat betekent dat u eenvoudig uit kunt rekenen welk bedrag aan rente u maandelijks betaalt, dit bedrag is gelijk voor de eerste en de laatste maand van de hypotheek. Leent u bijvoorbeeld €200.000 voor de aankoop van uw woning, tegen een rente van 4% per jaar? Dan betaalt u daarvoor een bedrag van €8.000 per jaar aan bruto rente, wat gelijk is aan zo’n €667 per maand.

 

Rente aflossingsvrije hypotheek

 

Sparen of beleggen binnen hypotheek

U betaalt uitsluitend rente over de aflossingsvrije hypotheek, al is het daarnaast over het algemeen gebruikelijk om een bedrag te sparen of te beleggen, om aan het eind van de looptijd voor de aflossing te zorgen. De kans is wat dat betreft groot dat u premie betaalt voor een spaarproduct of een beleggingsproduct, die aan het eind van de looptijd voldoende kapitaal op moet leveren. U kunt dit bedrag bij de rente over uw aflossingsvrije hypotheek optellen, om na te gaan welke maandlasten u betaalt en wat de woning u per maand kost.

 

Rente aflossingsvrije hypotheek vergelijken

Wilt u een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, of nagaan of het wellicht interessant is om uw huidige hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker? U kunt online de hypotheekrente voor een aflossingsvrije hypotheek vergelijken, zodat u een goed beeld krijgt van de verschillende aanbieders. Houd er rekening mee dat de rente over een aflossingsvrije hypotheek over het algemeen een fractie hoger ligt dan die voor een lineaire of een annuïtaire hypotheek. Dit heeft te maken met het gebrek aan aflossingen tijdens de looptijd, waardoor het risico voor de bank net wat hoger ligt dan bij andere hypotheekvormen.