Voordelen aflossingsvrije hypotheek

Denkt u na over de verschillende hypotheekvormen, of bent u benieuwd welk voordeel uw bestaande aflossingsvrije hypotheek u eigenlijk oplevert? Een aflossingsvrije hypotheek zorgt voor lage maandlasten, kent doorgaans geen verplichte verzekeringen en zorgt ervoor dat u optimaal kunt profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

 

Houd er aan de andere kant rekening mee dat een nieuwe aflossingsvrije hypotheek sinds 1 januari 2013 geen recht op hypotheekrenteaftrek meer oplevert. De nieuwe regels stellen dat u de hypotheek al tijdens de looptijd in een annuïtair schema af dient te lossen, iets waar bij een aflossingsvrije hypotheek geen sprake van is. Had u voor die tijd al een dergelijke hypotheek? Dan kunt u wel gewoon gebruik blijven maken van de hypotheekrenteaftrek, gedurende een periode van maximaal 30 jaar.

 

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

 

Lage maandlasten dankzij alleen de rente

Een van de meest belangrijke voordelen van de aflossingsvrije hypotheek is de lage maandlast, dankzij het bedrag aan rente dat u betaalt, zonder dat er sprake is van aflossingen. Bij een annuïteiten hypotheek of lineaire hypotheek betaalt u zowel aflossing als rente, waardoor de maandlast al snel hoger uitvalt. Zelfs op het moment dat u een beleggings- of spaarproduct afsluit om kapitaal op te bouwen binnen de aflossingsvrije hypotheek zal de maandlast lager uitvallen. Het is wat dat betreft een voordelige hypotheekvorm, wat verklaart dat deze in de jaren ’90 en ’00 erg populair was.

 

Doorgaans geen verplichte verzekeringen

Een ander voordeel van de aflossingsvrije hypotheek is dat er doorgaans geen sprake is van verplichte verzekeringen, het is voldoende om alleen de hypotheek aan te gaan. U hoeft geen overlijdensrisicoverzekering aan te gaan. Dit heeft onder andere te maken met de relatief lage maandlasten, die u over het algemeen ook individueel goed op zou kunnen brengen. Een annuïteiten- of lineaire hypotheek vraagt vaak wel om een dergelijke verzekering, waardoor de premie per maand de maandlasten verder zal verhogen.

 

Optimaal profiteren van hypotheekrenteaftrek

Tenslotte kunt u met een aflossingsvrije hypotheek maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek, gedurende de gehele looptijd. U krijgt de aftrek over de rente die u betaalt, niet over eventuele aflossingen binnen een hypotheek. Met een aflossingsvrije hypotheek doet u geen aflossingen, u betaalt alleen rente. U kunt gedurende de gehele looptijd rekenen op hypotheekrenteaftrek over de gehele maandlast. Een annuïtaire hypotheek of lineaire hypotheek levert steeds minder voordeel op, omdat u maandelijks minder rente gaat betalen en dit ook de hypotheekrenteaftrek laat afnemen.