Nadelen annuïteitenhypotheek

Bent u benieuwd naar de nadelen van een annuïteitenhypotheek? Het is een populaire hypotheekvorm, naast de lineaire hypotheek. Dat heeft vooral te maken met het feit dat u daarmee nog kunt profiteren van de hypotheekrenteaftrek, sinds de nieuwe regels van 1 januari 2013. U dient daarvoor direct vanaf het begin van de looptijd af te lossen op de hypotheek. Hier is sprake van bij een annuïteitenhypotheek, omdat de maandlasten bestaan uit een combinatie van rente en aflossing. Naast deze voordelen kent de annuïteitenhypotheek helaas ook enkele nadelen.

 

Aflossen tijdens de looptijd

De aflossingen tijdens de looptijd vormen een van de nadelen van de annuïteitenhypotheek, ook al is het aan de andere kant een voorwaarde voor de hypotheekrenteaftrek. De aflossingen zorgen er immers voor dat de hypotheekschuld afneemt, waardoor ook de rentebetalingen afnemen. Als het gevolg hiervan kunt u minder profiteren van de hypotheekrenteaftrek, onafhankelijk van de belastingschaal waarin u valt of de afbouw van de maximale aftrek de komende jaren. Het rentedeel binnen de maandlasten van een annuïteitenhypotheek neemt steeds verder af, waardoor het voordeel als het ware steeds verder verloren gaat.

 

Nadelen Annuïteitenhypotheek

 

Beperkte aflossing tijdens eerste jaren

Bovendien doet u tijdens de eerste jaren van de annuïteitenhypotheek beperkte aflossingen, er is dan nog veel ruimte voor de rente over de relatief hoge hypotheekschuld. De bruto maandlast binnen een annuïteitenhypotheek blijft de gehele looptijd gelijk, waardoor er relatief weinig ruimte is voor de aflossingen. Dit betekent dat de hypotheekschuld tijdens de eerste jaren relatief langzaam terugloopt. Later tijdens de looptijd loopt de hypotheekschuld sneller terug, al heeft u daar tijdens de eerste jaren nog weinig aan. De beperkte aflossingen tijdens het begin van de looptijd vormen wat dat betreft een van de nadelen van de annuïteitenhypotheek.

 

Oplopende netto maandlasten

Tenslotte dient u er rekening mee te houden dat de netto maandlasten van een annuïteitenhypotheek langzaam op zullen lopen. De eerste jaren zijn het meest voordelig, omdat u relatief veel hypotheekrente betaalt en dit hypotheekrenteaftrek oplevert. Naarmate de looptijd vordert neemt het rentedeel af en lopen de aflossingen juist op. De aflossingen bieden geen recht op hypotheekrenteaftrek, waardoor de aftrek beperkt blijft en de netto maandlasten oplopen richting de bruto maandlast die u betaalt. Dit is een van de nadelen van de annuïteitenhypotheek, de kosten lopen gedurende de jaren steeds wat verder op, richting uiteindelijk de volledige annuïteit die u betaalt aan uw geldverstrekker.