Beoordeel deze pagina
? / 10 (0)

Rente annuïteitenhypotheek

Denkt u na over een annuïteitenhypotheek en bent u benieuwd naar de rente die de bank u daarvoor in rekening zal brengen? De rente op een annuïteitenhypotheek is relatief laag, net als voor een lineaire hypotheek. Dit heeft te maken met het beperkte risico dat de bank loopt, u start al direct met aflossen om de hypotheekschuld in maximaal 30 jaar terug te betalen. U betaalt een bruto rente aan de bank, dankzij de hypotheekrenteaftrek betaalt u netto een lager bedrag aan rente met een annuïteitenhypotheek.

 

Bruto en netto rente

De rentepercentages die de banken of uw onafhankelijke hypotheekadviseur u voorschotelen gelden als bruto rente, dit staat voor het percentage aan rente dat u aan de bank betaalt. Via de inkomstenbelasting heeft u met een annuïteitenhypotheek in de meeste gevallen recht op hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat u de betaalde rente in mindering mag brengen op uw inkomen, waardoor de netto lasten lager uitvallen. Afhankelijk van uw inkomen mag u in 2015 tot maximaal 51% van de rentelasten aftrekken, waardoor er van de bruto rente iets minder dan de helft over zal blijven.

 

Rente annuïteiten hypotheek

 

NHG-rente voor een hypotheek

Komt u met de aankoop van uw woning in aanmerking voor NHG, de Nationale Hypotheek Garantie? In 2015 en 2016 mag de koopsom maximaal €245.000 bedragen en u dient aan enkele aanvullende voorwaarden te voldoen. Indien u in aanmerking komt kunt u rekenen op een zeer scherpe rente voor de annuïteitenhypotheek. De banken lopen een verminderd risico, dankzij de dekking door de NHG. Dit betekent dat u een laag rentepercentage betaalt, waardoor u de maandlasten voor een annuïteitenhypotheek tot een minimum kunt beperken.

 

Opslag bij hogere loan-to-value (LTV)

Kunt u geen gebruik maken van NHG, of heeft u daar geen behoefte aan? Houd er rekening mee dat de rente voor een annuïteitenhypotheek dan afhankelijk is van de loan-to-value ratio (LTV), de hoogte van de hypotheekschuld in verhouding tot de waarde van de woning. Leent u bijvoorbeeld 50 - 75% van de waarde van de woning? Dan valt de rente relatief laag uit. U betaalt een opslag wanneer u 80%, 90% of zelfs 100% van de waarde van de woning wilt financieren. U kunt in 2016 maximaal 102% van de waarde van de woning financieren, al betaalt u dan tevens de maximale opslag en dus een relatief hoge rente voor de annuïteitenhypotheek.