Voordelen annuïteitenhypotheek

Bent u benieuwd naar de voordelen van een annuïteitenhypotheek? Het is een van de hypotheekvormen die we sinds 1 januari 2013 veelvuldig afsluiten. Sinds dat moment komt u alleen nog in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek met een nieuwe hypotheek waarmee u de hypotheekschuld in maximaal 30 jaar aflost. De annuïteitenhypotheek biedt deze mogelijkheid, net als bijvoorbeeld de lineaire hypotheek. Tot dat moment was de annuïteitenhypotheek een stuk minder populair, veel mensen kozen destijds voor een aflossingsvrije hypotheek.

 

Bruto maandbedrag en rentevaste periode

De annuïteitenhypotheek biedt echter een aantal belangrijke voordelen, zoals een vast bruto maandbedrag tijdens de rentevaste periode. De bruto maandlasten bestaan binnen een annuïteitenhypotheek uit een deel rente en een deel aflossing. Deze elementen samen vormen de annuïteit, het bedrag dat u maandelijks aan de bank betaalt. Het gaat om de bruto rente en de aflossing, via de hypotheekrenteaftrek krijgt u waarschijnlijk een deel van de betaalde hypotheekrente terug, waardoor u de netto rente betaalt. Het bruto maandbedrag bij een annuïteitenhypotheek blijft tijdens de rentevaste periode gelijk, ondanks de verschuiving naar een groter deel aflossing en een steeds kleiner deel rente.

 

Voordelen Annuïteitenhypotheek

 

Houd er rekening mee dat de krimp van het rentedeel ertoe leidt dat de netto maandlasten binnen een annuïteitenhypotheek steeds een beetje verder oplopen, richting uiteindelijk het bedrag van de bruto maandlasten die u betaalt. Het voordeel verdwijnt, omdat u steeds minder rente gaat betalen waarover u de hypotheekrenteaftrek ontvangt.

 

Aflossing van het hypotheekbedrag

Daarnaast zorgt u met een annuïteitenhypotheek voor een volledige aflossing van het hypotheekbedrag, na 30 jaar heeft u de hypotheekschuld volledig afgelost. Dat biedt een belangrijke vorm van zekerheid, waar veel mensen een gerust gevoel van krijgen. Bovendien begint u vanaf de start van de looptijd al met aflossen, waardoor de hypotheekschuld afneemt ten opzichte van de waarde van de woning. Het grote voordeel hiervan is dat u met een annuïteitenhypotheek een beduidend kleiner risico loopt dat de hypotheek ‘onder water’ komt te staan, dan met een aflossingsvrije hypotheek.

 

Lage aanvangslasten met annuïteitenhypotheek

Het derde voordeel van de annuïteitenhypotheek bestaat uit de relatief lage aanvangslasten, in vergelijking tot die van een lineaire hypotheek. Met een annuïteitenhypotheek betaalt u gedurende de eerste jaren een relatief lage netto maandlast, dankzij de grote hypotheekrenteaftrek waar u gebruik van kunt maken. Door de jaren heen verdwijnt dit voordeel steeds verder, waardoor de netto maandlasten oplopen. In veel gevallen stijgt ook uw inkomen met de jaren, waardoor het maandbedrag goed op te brengen blijft.