Beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek is een hypotheekvorm waarbij enerzijds een hypotheekbedrag wordt geleend, waarop gedurende de looptijd alleen rente wordt betaald, en anderszijds een bedrag wordt opgebouwd middels inleg in een beleggingsverzeekring.


De maandlasten bij een beleggingshypotheek bestaan dus enerzijds uit rente, en anderszijds uit de inleg in de beleggingspolis. Voor deze vorm is vaak gekozen vanwege het hoge verwachte rendement, waardoor per maand relatief weinig geld hoeft te worden ingelegd om het beoogde resultaat te behalen, vanwege het hoge verwachte rendement.


Een beleggingshypotheek is interessant voor diegenen die verwachten dat het rendement van beleggingen hoger zal zijn dan het rendement op een spaarrekening, want degenen die meer geloven in het rendement van een spaarrekening zullen kiezen voor ofwel een spaarhypotheek ofwel een bankspaarhypotheek.

 

Wat zijn de voordelen van de beleggingshypotheek

  • Bij goede beleggingsresultaten hoog eindkapitaal/lage inleg.

  • Beleggingspolis mee te nemen naar andere hypotheekaanbieder.

Wat zijn de nadelen van de beleggingshypotheek

  • (Grote) onzekerheid over de uiteindelijke opbouw gedurende de looptijd.

Door de al jarenlang vaak tegenvallende beleggingsresultaten en de wens van de meeste consumenten om hun hypotheek met zekerheid (deels) af te lossen, is de beleggingshypotheek sterk op zijn retour. Ondanks het feit dat er nog steeds reële rendementen te maken zijn met deze hypotheekvorm, valt te zien dat de meeste hypotheekverstrekkers hun beleggingsvariant reeds hebben afgeschaft. Dit wil echter niet zeggen dat een beleggingshypotheek geen goede keuze is. Een beleggingshypotheek kan interessant zijn als u vertrouwen heeft in de ontwikkeling van de beurs, en zou een hoger rendement kunnen opleveren dan een spaar- of bankspaarhypotheek. Heeft u er geen vertrouwen meer in dan kunt u de beleggingshypotheek omzetten of misschien wel afkopen