Nadelen beleggingshypotheek

Bent u benieuwd naar de nadelen van een beleggingshypotheek? Deze hebben onder andere betrekking op de opbouw van vermogen, wanneer u dit niet doet door middel van banksparen. U maakt dan gebruik van belastingvrij vermogen, in andere gevallen betaalt u boven circa €20.000 per persoon de vermogensrendementsheffing. Deze bedraagt 30% over een fictief vermogen van 4% per jaar, wat betekent dat u zo’n 1,2% aan belasting betaalt. Met name wanneer u kapitaal opbouwt voor het aflossen van de hypotheek kan dat tot behoorlijke belastingaanslagen leiden.

 

Beleggingsrisico voor het eindkapitaal

Een van de grootste nadelen van de beleggingshypotheek is echter het beleggingsrisico dat u loopt, op het moment dat u hier gebruik van maakt. U betaalt alleen hypotheekrente, u doet tijdens de looptijd nog geen aflossingen. In plaats daarvan betaalt u premie voor een beleggingsproduct, waarmee u voldoende kapitaal bij elkaar probeert te beleggen. Vallen de resultaten op de beurs tegen? Dan bestaat het risico dat u aan het eind van de looptijd de hypotheekschuld niet af kunt lossen. In dat geval blijft u achter met een restschuld, dient u zelf voor extra aflossingen te zorgen of dient u opnieuw een hypotheek af te sluiten.

 

Nadelen beleggingshypotheek

 

Opslag op de hypotheekrente en beperkte beschikbaarheid

Houd er bovendien rekening mee dat de beleggingshypotheek in veel van de gevallen een opslag op de hypotheekrente betekent. U betaalt een relatief hoge hypotheekrente, omdat de bank het risico meeneemt dat u aan het eind van de looptijd niet voldoende kapitaal beschikbaar heeft om de hypotheek af te lossen. Diverse banken bieden de beleggingshypotheek zelfs helemaal niet aan, zij vinden het risico te groot. Daardoor is de hypotheekvorm beperkt beschikbaar, met name in vergelijking tot de lineaire hypotheek of de annuïteitenhypotheek die u overal af kunt sluiten.

 

Nieuwe regels sinds 1 januari 2013

Tenslotte is er sinds 1 januari 2013 sprake van nieuwe hypotheekregels, wat betekent dat het met een beleggingshypotheek niet langer mogelijk is om te profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Dit geldt alleen voor nieuwe hypotheken vanaf dat moment, of op het moment dat u de hypotheek oversluit en u verhuist naar een andere woning. De netto maandlasten kunnen op die manier behoorlijk hoger uitvallen, waardoor het van belang is om goed te (laten) berekenen of het nog altijd een voordelige vorm is. De nadelen van de beleggingshypotheek zijn de laatste jaren wat dat betreft behoorlijk toegenomen, waardoor het niet vreemd is dat steeds meer mensen kiezen voor een andere hypotheekvorm.