Beleggingshypotheek omzetten

Wilt u uw beleggingshypotheek omzetten naar een andere vorm, bijvoorbeeld om het risico te drukken of voortaan af te gaan lossen? De beleggingshypotheek was met name in de jaren ’90 van de vorige eeuw erg populair, vanwege de hoge rendementen. De rendementen vallen nu tegen en in een aantal gevallen lopen de kosten die een bank in rekening brengt erg hoog op. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan voor u uitrekenen wat het kost om een beleggingshypotheek om te zetten naar een andere vorm, rekening houdend met de eventuele boeterente of andere kosten.

 

Beleggingshypotheek omzetten naar een spaarhypotheek

U kunt uw beleggingshypotheek bijvoorbeeld omzetten naar een bankspaarhypotheek. Deze hypotheekvorm lijkt sterk op de hypotheek die u nu heeft, er is opnieuw sprake van een aflossingsvrije hypotheek waarvoor u kapitaal opbouwt tijdens de looptijd. U belegt nu echter niet meer om dit kapitaal op te bouwen, u maakt daarvoor gebruik van inleg op een spaarrekening. Dit maakt het mogelijk om vooraf precies te berekenen welke bedragen u maandelijks in dient te leggen, om de hypotheekschuld aan het eind van de looptijd met zekerheid af te kunnen lossen.

 

Beleggingshypotheek omzetten

 

Houd er rekening mee dat de rendementen op spaargelden over het algemeen lager liggen dan die op beleggingen. Aan de andere kant kunt u met een spaarhypotheek sparen tegen de hypotheekrente die u aan de bank betaalt. Wat dat betreft kunt u rekenen op een relatief hoge spaarrente. Uiteraard kunt u het spaargeld uitsluitend inleggen om de hypotheek af te lossen en mag u het eindkapitaal tussentijds niet verhogen. U kunt de beleggingshypotheek omzetten naar een (bank)spaarhypotheek om het risico te beperken en genoegen te nemen met het rendement op spaargeld. Dit kan betekenen dat u een hogere maandelijkse inleg dient te doen dan u gewend bent.

 

Beleggingshypotheek omzetten naar een annuïtaire of lineaire hypotheek

U kunt het roer echter ook radicaal omgooien, door geen gebruik meer te maken van een aflossingsvrije hypotheek. U kunt uw beleggingshypotheek omzetten naar een annuïtaire of een lineaire hypotheek. U kiest er dan voor om voortaan af te gaan lossen, in plaats van vermogen op te bouwen. U bouwt het vermogen op in de stenen, door bedragen af te lossen op de hypotheekschuld. Het grote voordeel hiervan is dat de woning niet meer zo snel ‘onder water’ kan komen te staan, u verlaagt de hypotheekschuld zodat deze niet zomaar boven de waarde van de woning uit zal stijgen.