Beoordeel deze pagina
? / 10 (0)

Rente lineaire hypotheek

Sluit u een lineaire hypotheek af of denkt u daar over na? Dan vormt de rente een vergoeding voor de hypotheek die u afsluit, dit zijn als het ware de kosten om er gebruik van te kunnen maken. Samen met de aflossingen die u zal doen zorgt de rente voor de maandlasten, dankzij de hypotheekrenteaftrek betaalt u een scherpe netto rente per maand. U kunt online de rente voor een lineaire hypotheek vergelijken, die doorgaans tot de meest scherpe zal behoren.

 

Rente en aflossing vormen de maandlasten

De rente over een lineaire hypotheek speelt een belangrijke rol, samen met de aflossingen die u doet. U betaalt rente over het uitstaande hypotheekbedrag, waardoor de aflossingen direct vanaf het begin zorgen voor een absolute daling van het rentebedrag. Percentueel blijft u gedurende de rentevaste periode hetzelfde betalen, maar de maandbedragen nemen steeds verder af. Stel dat u bijvoorbeeld €200.000 leent tegen 4% rente per jaar. De eerste maand betaalt u dan €667 aan rente (bruto), na bijvoorbeeld €50.000 aan aflossingen is daar nog €500 per maand aan rente (bruto) van over. Dankzij de dalende rente bij een lineaire hypotheek betaalt u tijdens de eerste jaren de hoogste lasten, deze nemen daarna steeds verder af.

 

Rente lineaire hypotheek

 

Hypotheekrenteaftrek en netto maandlasten

Op het moment dat u een lineaire hypotheek afsluit is de rente aftrekbaar, ook wanneer het gaat om nieuwe hypotheken sinds 1 januari 2013. Sindsdien kunt u daar met een nieuwe hypotheek alleen nog voor in aanmerking komen indien u de hypotheekschuld in maximaal 30 jaar aflost. Dit is met een lineaire hypotheek het geval, waardoor de netto maandlasten lager uitvallen. U mag de betaalde bruto rente over de lineaire hypotheek in mindering brengen op uw inkomen, waardoor u minder inkomstenbelasting betaalt en hier een belangrijk voordeel mee behaalt.

 

Rente lineaire hypotheek vergelijken

Wilt u een lineaire hypotheek afsluiten en de rente vergelijken, om na te gaan bij welke hypotheekverstrekker u het meest voordelig terecht kunt? De rente voor een lineaire hypotheek behoort doorgaans tot de meest scherpe, omdat u met de aflossingen zorgt voor een grote mate van zekerheid voor de hypotheekbank. Maakt u daarnaast gebruik van NHG, de Nationale Hypotheek Garantie? Dan kunt u rekenen op een zeer scherpe rente voor een lineaire hypotheek, zodat u de maandlasten voor uw hypotheek zoveel mogelijk kunt drukken.