Voordelen lineaire hypotheek

Denkt u na over een lineaire hypotheek, bijvoorbeeld ten opzichte van een annuïtaire hypotheek? De maandlasten zijn tijdens de eerste jaren relatief hoog, maar daar staan vervolgens een aantal belangrijke voordelen tegenover. Kunt u zich een lineaire hypotheek veroorloven? Dan is het in een groot aantal gevallen verstandig om daar goed naar te kijken en wellicht gebruik van te maken.

 

Lage totale hypotheeklasten en snelle vermogensgroei

Het grootste voordeel van de lineaire hypotheek bestaat uit de lage totale hypotheeklasten, al is dat een voordeel dat veel mensen niet gemakkelijk zien. U betaalt gedurende de looptijd (vaak 30 jaar) rente over de hypotheekschuld. De rentebetalingen tellen op tot de totale lasten. Des te lager deze totale lasten, des te voordeliger de hypotheek uiteindelijk is. Idealiter zou u de looptijd sterk verkorten en de maandelijkse betalingen verhogen, al dient dat natuurlijk realistisch te blijven. De lineaire hypotheek haalt de grootste betalingen naar voren, waardoor u snel relatief veel aflost en de rentelasten afnemen.

 

Voordelen lineaire hypotheek

 

Bovendien zorgt u met een lineaire hypotheek voor een snelle vermogensgroei, dankzij de relatief grote aflossingen die u tijdens de eerste periode van de looptijd al doet. In verhouding tot de annuïtaire hypotheek zijn de aflossingen groter, waardoor de rentebetalingen vervolgens kunnen afnemen. U bouwt snel vermogen op, terwijl de uiteindelijke kosten voor de hypotheek afnemen.

 

Snelle afname van het risico

Daarnaast zorgt u met een lineaire hypotheek voor een snelle afname van het risico, zowel voor u als voor de bank. U doet tijdens de eerste jaren relatief grote aflossingen, waardoor de hoogte van de hypotheekschuld snel (ver) onder die van de waarde van de woning zal duiken. Dit betekent dat u een verminderd risico loopt dat uw hypotheek ‘onder water’ komt te staan, een situatie waarin de hypotheekschuld groter is dan de waarde van de woning.

 

Dalende lasten gedurende de looptijd

Tenslotte kunt u met een lineaire hypotheek rekenen op dalende woonlasten, gedurende de gehele looptijd. Ieder jaar zullen de maandlasten wat verder afnemen, dankzij de rentebetalingen die steeds kleiner worden. De aflossingen blijven gelijk, waardoor de totale lasten tevens afnemen.

De lineaire hypotheek is wat dat betreft vooral interessant op het moment dat u in de toekomst meer geld over wilt houden, of u verwacht dat uw (beschikbare) inkomen af zal nemen. Verwacht u over 5 - 10 jaar aan kinderen te beginnen? Dan kan de lineaire hypotheek een goede keuze vormen.