Spaarhypotheek

In het geval van een spaarhypotheek wordt het eindkapitaal opgebouwd door een spaarverzekering. De maandlast bestaat uit rente en de inleg in de spaarpolis.


De spaarinleg bestaat uit twee componenten, namelijk een bedrag waarmee u een eindbedrag bijelkaar spaar waarmee u na doorgaans 30 jaar de hypotheek in een keer kunt aflossen, en een overlijdensrisicodeel, waarmee het overlijdensrisco wordt afgedekt. Over het spaarbedrag wordt dezelfde rente vergoed als u betaalt over de bijbehorende lening. Als de hypotheekrente stijgt, hoeft u minder te sparen per maand, en wanneer de rente daalt, moet u meer sparen per maand in de spaarpolis.


Bij overlijden wordt in de meeste gevallen hetzelfde bedrag uitgekeerd dat u zou hebben opgebouwd als u de volledige 30 jaar zou hebben gespaard in de spaarpolis. Anders gezegd: Of u nu de gehele 30 jaar uw spaarinleg doet, of tussentijds overlijdt, in beide gevallen wordt uw hypotheek op dat moment geheel afgelost.

 

Wat zijn de voordelen van een spaarhypotheek

  • U heeft gedurende de looptijd maximale renteaftrek, de lening is immers de gehele looptijd even hoog.

  • Het op te bouwen bedrag is 100% gegarandeerd.

  • Bij overlijden wordt de hypotheek afgelost door middel van de verzekering in de spaarpolis

Wat zijn de nadelen van de spaarhypotheek

  • Spaarpolis vaak niet makkelijk mee te verhuizen naar andere hypotheekverstrekker.

  • Duurder dan bankspaarhypotheek door poliskosten en assurantiebelasting in de polis.

De spaarhypotheek komt tegenwoordig aanmerkelijk minder vaak voor, omdat tegenwoordig massaal wordt gekozen voor aflossing door middel van een Bankspaarhypotheek, waarbij er geen sprake is van poliskosten en assurantiebelasting, waardoor dus de kosten lager zijn. Sommige verzekeraars bieden echter zeer voordelige (vaak lange) rentes aan als er wordt gekozen voor een spaarhypotheek. Je spaarhypotheek oversluiten is meestal niet gunstig (is afhankelijk van de duur van de hypotheek en het reeds opgebouwde vermogen). Ook je spaarhypotheek aflossen is niet de meest handige keuze. Je kunt altijd overwegen om een hypotheekadviseur te laten uitrekenen op welke manier je het beste kunt aflossen of dat je wellicht voordeel kunt behalen uit het oversluiten van je hypotheek.