Spaarhypotheek aflossen

Maakt u gebruik van een spaarhypotheek voor uw woning en denkt u na over extra aflossen? Dit is in veel van de gevallen niet bepaald aantrekkelijk, waardoor het verstandig is om daarover te spreken met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Dit heeft te maken met het feit dat u normaal gesproken geen aflossingen doet op een spaarhypotheek, u doet stortingen in een polis om de hypotheekschuld aan het eind van de looptijd af te lossen.

 

Hypotheek aflossen

Het is de laatste jaren een stuk populairder geworden om de hypotheek versneld af te lossen, door tussentijds extra aflossingen te doen. We zijn ons meer bewust geworden van de hypotheekschulden die we hebben en zoeken naar een methode om ons geld slimmer in te zetten, nu de spaarrente zeer laag is. Aflossen is echter vooral interessant bij een lineaire of annuïtaire hypotheek, bij een spaarhypotheek is dat veel minder voordelig. Het is daarom verstandig om de mogelijkheden goed tegen elkaar af te wegen en bijvoorbeeld goed te kijken naar het bijstorten in de polis.

 

Spaarhypotheek aflossen

 

Bijstorten in de polis

Op het moment dat u een spaarhypotheek heeft, spaart u iedere maand een bedrag door geld te storten in een polis. Het bedrag in deze polis loopt iedere maand een beetje verder op. Na 30 jaar zorgt de combinatie van stortingen en rente (min de kosten) voor een voldoende groot bedrag, om de hypotheekschuld volledig af te lossen. U profiteert op die manier van een relatief hoge rente, die gelijk is aan de hypotheekrente die u betaalt. Zou u extra aflossen? Dan verlaagt u het hypotheekbedrag met een eenmalige storting, waarmee u niet kunt profiteren van de rente (op rente) die u bij een hogere inleg in de polis zou ontvangen.

 

Voorwaarden binnen spaarhypotheek

Bovendien dient u er rekening mee te houden dat het aflossen op een spaarhypotheek andere gevolgen met zich mee kan brengen. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om de lengte van de polis te verlengen, of het eindkapitaal tussentijds te verhogen. Het is wat dat betreft niet zo gebruikelijk om af te lossen op een spaarhypotheek, het is verstandiger om daar eerst goed over te spreken met een onafhankelijke hypotheekadviseur. In de meeste gevallen zal deze u adviseren een extra storting te doen in de polis, zodat u eerder het gewenste eindbedrag kunt bereiken om latere stortingen te kunnen verlagen of achterwege te laten.